Večeras kreće evakuacija dijela Rijeke. Otkriveni svi detalji uklanjanja mine iz Drugog svjetskog rata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2023. u 10:02
Foto: pixsell

Za one koji ne mogu pronaći alternativni smještaj bit će organiziran prihvat i smještaj u Dvorani Mladosti na Trsatu.

Večeras počinje evakuacija dijela stanovnika Rijeke uz područje gdje će se sutra s morskog dna u luci ukloniti protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata.

Više od 500 stanara zgrada na području oko riječke luke, od Tržnice do Žabice, bit će evakuirano iz svojih domova od subote u 22 sata do nedjelje kasno poslijepodne zbog uklanjanja i neutraliziranja protubrodske mine zaostale u luci još od Drugog svjetskog rata.

Za one koji ne mogu pronaći alternativni smještaj bit će organiziran prihvat i smještaj u Dvorani Mladosti na Trsatu.

Jučer pronađena još jedna zaostala mina

U petak je na gradilištu državne ceste 403 u riječkom naselju Krnjevo pronađena još jedna zrakoplovna bomba iz Drugoga svjetskog rata. Policijski službenici osiguravaju to mjesto, a javnost će obavijestiti o daljnjim postupcima povezanima s uništavanjem bombe.

Zona evakuacije

U zoni evakuacije, takozvanoj crvenoj zoni, zabranjeno je bilo kakvo zadržavanje, kao i sav kopneni, morski i zračni promet. Do subote s tog područja moraju biti uklonjena i sva vozila i plovila, a zabranjen je i rad svih gospodarskih subjekata, javnih i drugih službi.

Kako zona evakuacije obuhvaća i dvije glavne prometnice kroz centar grada, promet vozila bit će omogućen takozvanim sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Sve ulice južno od navedenog koridora bit će zatvorene za promet vozila, a njima će, prema najavi, moći prometovati samo vozila interventnih i hitnih službi.

Evakuirane će biti ulice

 • Adamićeva ulica – kućni brojevi  1, 3, 5, 7 i 13
 • Demetrova  ulica – kućni broj 16
 • Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,
 • Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24
 • Krešimirova ulica – kućni broj 1
 • Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22
 • Ulica Riva Boduli – kućni brojevi  3, 5 i 7
 • Splitska ulica – kućni broj 2
 • Trpimirova ulica – kućni brojevi  3 i 5
 • Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4
 • Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8
 • Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17
 • Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21
 • Zanonova ulica – kućni broj 1
 • Žabica – kućni brojevi 2 i 5.

U navedenoj zoni od subote, 18.3., u 22 sata do nedjelje, 19.3., kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti. Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ako se radi o nepokretnim osobama.

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe, što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti. Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila. Cestovni promet u gradu odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

“Učinite ovo radi vlastite sigurnosti”

Riječki gradonačelnik Marko Filipović, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance, Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske, riječki lučki kapetan Darko Glažar i ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa pozvali su građane da u navedenom periodu odu iz svojih domova, kao i da ne pokušavaju ni na koji način ući u zonu evakuacije radi vlastite sigurnosti, javlja Novi List.

“Pozivam građane da ne paničare, ali i da poštuju zonu evakuacije. To se odnosi i na gospodarske subjekte u toj zoni. Znam da nikome nije drago napuštati vlastiti dom, kao što ni gospodarstvenicima nije drago što ne smiju raditi, ali to je u ovom slučaju nužno zbog njihove i opće sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Filipović.

Žuta zona: Ne izlazite iz domova

Načelnik Stožera civilne zaštite Mance je naglasio kako je, osim crvene zone u kojoj je zabranjena bilo kakva prisutnost građana i odvijanje prometa te gospodarskih aktivnosti, određena i žuta zona koja obuhvaća puno šire područje, od Fiumare, preko Žrtava fašizma, Pomeria, Fiorello la Guardia, preko Vukovarske, sve do Čandekove ulice i parka Mlaka, gdje se preporučuje građanima da ne izlaze bez prijeke potrebe.

“Pozivamo građane na tom području da ne izlaze iz domova, da prometuju vozilima samo ako je to nužno potrebno, a posebno da ne borave uz prozore okrenute prema moru.

“Ova mina je tu već jako dugo, a nije postavljena da bi radila dobro, nego zlo. Svako rukovanje takvom napravom predstavlja određeni rizik pa pozivamo i građane da poštuju sve predviđene mjere, kako bi se uklanjanje provelo na najsigurniji mogući način”, rekao je Mance, pozivajući građane da tijekom subote i nedjelje prate medije preko kojih će biti detaljno izvještavani o tijeku akcije uklanjanja i neutralizacije mine.

Načelnik Sektora Gašpert je kazao kako su razrađene sve varijante i mogući scenariji, ponovivši kako, bez obzira na planiranje akcije, zbog veličine i starosti mine postoji određena doza rizika, zbog čega su potrebne opsežne mjere evakuacije i opreza.

Kad je pronađena mina i gdje?

Ravnatelj Lučke uprave Vukorepa je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao kako je mina pronađena još u lipnju prošle godine, otkad traju pripreme za njezino uklanjanje, a lučki kapetan Glažar je istaknuo da će od subote navečer do kraja uklanjanja i neutralizacije mine biti obustavljen sav pomorski promet i aktivnosti ronilačkih i drugih sportskih klubova u Riječkom zaljevu.

Promet autobusima

Za vrijeme akcije autobusni kolodvor Žabica bit će privremeno izmješten na autobusno parkiralište na Delti.

Gradski autobusi na linijama od zapada prema istoku mijenjat će smjer kretanja već na križanju Zvonimirove i Benčeve, a dalje će prometovati sjevernim koridorom, dok će u obrnutom smjeru skretati na sjeverni koridor na raskrižju Strossmayerove i Titovog trga.

Linije iz smjera Škurinja će na raskrižju 1. maja i Viktora Cara Emina skretati lijevo na sjeverni koridor, a natrag će skretati Titovim trgom.

Na sličan način će biti preusmjeravan i najveći dio prigradskih linija, osim onih koje polaze sa stajališta na Delti koje će prometovati redovitim trasama.

Što je s taksi stajalištima?

U vrijeme zabrane prometa taksi vozila neće moći pristupiti taksi stajalištu na Jelačićevom Trgu, taksi stajalištu na Putničkom terminalu i taksi stajalištu na Žabici te će u to vrijeme predmetna taksi stajališta biti van funkcije.

Taksi stajališta će se privremeno premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod Osnovne škole Nikola Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).

Dežurne ljekarne i ambulante

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta Inine benzinske crpke.

Bit će izmještene u dežurne ambulante iz Cambiereve ulice, i to na sljedeće lokacije:

– ordinacija opće medicine na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. Ane Kilvajn (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
– ordinacija pedijatrije na lokaciju Franje Čandeka 6a, u ordinaciju dr. lnes Vuletić (lokacija Zavoda za hitnu medicinu na Podmurvicama)
-stomatološka dežurna ambulanta na adresu Park Nikole Hosta 5, u ordinaciju dr. Marine Smojver (ispod Guvernerove palače).

Željeznički promet

Od 18. ožujka od 22 sata do 19. ožujka 2023. godine do 17 sati (odnosno do završetka akcije) za sav promet bit će zatvoren kolodvor Rijeka i šire područje oko kolodvora. Organizacija prihvata putnika bit će sljedeća:

– Autobusna linija Rijeka – Lupoglav – Rijeka: početak i završetak putovanja bit će na autobusnom ugibalištu kod lnterspara na Krnjevu, Liburnijska ulica 1, počevši od dolaska zadnje linije autobusa 18.3.2023. godine pa do završetka, odnosno normaliziranja prometa kroz grad

– 19. ožujka svi vlakovi za Rijeku i iz Rijeke u smjeru Ogulina/Zagreba prometuju od/do kolodvora Sušak Pećine

– 19. ožujka međunarodni vlakovi 481/482 i 483/480 prometuju od/do kolodvora Opatija Matulji

-19. ožujka putnička blagajna na kolodvoru Rijeka bit će zatvorena. Prijevozne karte ispostavljat će službene osobe u vlaku/autobusu bez naplate tarifnog dodatka.

Lučki i zračni promet

18.3. u 18 sati u organizaciji Lučke kapetanije Rijeka preko radiooglasa i uz nadzor plovila Lučke kapetanije Rijeka zatvara se Riječki zaljev.

19.3. na snazi će biti i zabrana zone letova (NO-FLY zona) iznad riječke luke, što se posebno odnosi na bespilotne letjelice dronove.

KBC Rijeka

Jedan od tri lokaliteta KBC-a Rijeka – lokalitet Rijeka, nalazi se manjim dijelom u crvenoj (zgrada Ravnateljstva, zgrada Klinike za dentalnu medicinu, praonica rublja i prostori ljekarne), a većim u žutoj zoni.

KBC Rijeka prilagodit će internom procedurom rad svojih klinika, zavoda, kliničkih zavoda i službi privremenim okolnostima i sukladno uputama Stožera CZ-a Grada Rijeke.

KBC Rijeka je u potpunosti isplanirao sve preventivne mjere za djelatnike i bolesnike te osigurao funkcioniranje, kontinuitet i dostupnost zdravstvene zaštite u svim segmentima i lokalitetima tijekom planirane akcije. Također, KBC Rijeka je izvršio pripremne radnje u slučaju potrebe za dodatnim angažmanom te je u ovom segmentu izradio detaljan plan organizacije i djelovanja, kao i osigurao primjerene materijalne, prostorne i kadrovske kapacitete dominantno na lokalitetu Sušak.

Na lokalitetu Rijeka KBC-a Rijeka promet unutar bolničkog kruga odvijat će se prema redovnom režimu, samo je dolazak do rampe glavnog ulaza, umjesto iz Cambierijeve ulice, u nedjelju omogućen smjerom iz Tesline ulice, sukladno dogovoru s Rijeka plusom. Ulaz na Potpinjol iz Vukovarske bit će otvoren.

Posjeti su u nedjelju, 19. ožujka 2023., zabranjeni na oba lokaliteta KBC-a zbog organizacijskih prilagodbi bolničkog sustava mjerama zaštite, a sukladno uputama. Na vidljivim mjestima u bolničkim zgradama bit će prethodno istaknute i adekvatne i jasne obavijesti o iznimnom nedopuštanju posjeta 19. ožujka 2023.

Pozivamo sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka, poručuju iz Stožera.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u crvenoj odnosno žutoj zoni do kraja akcije 20.3. otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, svakodnevno od 8 do 16 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close