Već smo osvojili 6 posto tržišta, želimo doći do udjela od 17 posto

Autor: Marko Biočina , 30. listopad 2013. u 12:11
Robert Golob (Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL)

Na hrvatskom tržištu GEN-I posluje od 2005. godine i najveći je opskrbljivač električne energije, odmah nakon HEP-a, s opskrbom više od 11.000 mjernih mjesta u Hrvatskoj.

Dr. Robert Golob čelni je čovjek slovenske tvrtke GEN-I, najvećeg alternativnog opskrbljivača električnom energijom u Hrvatskoj. U ekskluzivnom razgovoru komentira dosadašnji tijek poslovanja te tvrtke na hrvatskom tržištu, klijente koje GEN-I opslužuje, te navodi planove za budućnost.

Danas sudjelujete na panelu Energy Market Foruma. Što očekujete od rasprave?

Iza nas je skoro pet mjeseci prave tržišne utrke pa procjenjujem da je ovo baš pravi trenutak da se podvuče crta za ozbiljnu analizu što valja, a što ne na hrvatskom tržištu električne energije. Smatram da je svaka stručna rasprava i razgovor dobro došao. Sigurno je da kada se relevantni igrači i stručnjaci na tržištu okupe i raspravljaju da mogu brže i lakše doći do zaključaka i rješenja. Ispred tvrtke GEN-I želim reći da smo otvoreni za suradnju. A kao aktivni sudionici na tržištu opskrbe električnom energijom naročito želimo aktivno sudjelovati u razgovorima vezanima za regulativu i određivanje pravila igre na ovome tržištu.

Jedna od najvažnijih tema za potrošače je zasigurno jedinstveni račun za struju. Nadam se da će današnja rasprava ubrzati proces traženja rješenja kojim će biti omogućeno izdavanje jedinstvenog računa. Kada ste ušli na hrvatsko tržište obećali ste da ćete imati najniže cijene u svim segmentima tržišta. Možete li nam dati kratki pregled vaših cijena na tržištu?

Otkako smo ušli na hrvatsko tržište, tvrdimo da je cijena električne energije u Hrvatskoj – usprkos drugačijem dojmu – visoka i da postoji dovoljno prostora za njezino snižavanje. Bez obzira na HEP-ovo sniženje cijena ili nedavne odluke Vlade o povišenju naknade za obnovljive izvore, cijene tvrtke GEN-I ostaju najpovoljnije na tržištu: naše tarife za kućanstva ostaju 10 posto niže od HEP-ovih tarifa, a za male poduzetnike do 30 posto. Imajući ovo u vidu, troškovi naših korisnika i dalje će biti niži od troškova korisnika koje opskrbljuje HEP. Kad smo spomenuli male poduzetnike, želim naglasiti kako su nam oni vrlo bitan segment. Od ulaska na tržište broj malih poduzetnika koji su se odlučili na prelazak na GEN-I prebacio je brojku od 1000.

GEN-I je široj javnosti postao poznat od kada ste postali opskrbljivač kućanstava. Međutim, tvrtka je već duže vrijeme prisutna na hrvatskom tržištu u segmentu velikih tvrtki i javnog sektora. Kakvi su vam rezultati?

Točno. Na hrvatskom tržištu GENI posluje od 2005. godine i najveći je opskrbljivač električne energije, odmah nakon HEP-a, s opskrbom više od 11.000 mjernih mjesta u Hrvatskoj. Od lipnja kada smo aktivnije ušli na hrvatsko tržište GEN-I je ostvario izvanredan rezultat u osvajanju novih kupaca među velikim poslovnim sistemima. Do sad smo osvojili skoro 6 % ukupnog tržišnog udjela, a plan nam je u sljedeće tri godine osvojiti 17% udjela. Želim istaknuti da se uštede koje su ostvarile tvrtke u sektorima turizma, trgovine i industrije kreću između 7 i 14% i vrlo brzo postižu uštedu od pola milijuna kuna godišnje, pa i više. Ove su prednosti prepoznale velike tvrtke kao što su Konzum, Tisak, Plodine, TDR, Uljanik te mnoge druge. Također, električnom energijom opskrbljujemo tijela gradske uprave u Zagrebu, Samoboru, Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Novskoj, Rijeci, Vinkovcima, kao i institucije poput fakulteta, studentskih centara i drugih. Posebno smo ponosni što će se ovom popisu korisnika uskoro pridružiti i 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj.

Spomenuli ste natječaj za opskrbu električnom energijom Vlade RH. Naime, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave potvrdila je valjanost ponude tvrtke GEN-I Zagreb d.o.o vezan uz opskrbu električnom energijom na javnom natječaju kojeg je raspisao Državni ured za središnju javnu nabavu? Što to znači za GEN-I?

Iznimno smo zadovoljni ovom odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Željeli bismo naglasiti kako GENI Zagreb d.o.o. svom svakodnevnom poslovanju pristupa ozbiljno i profesionalno pa nas ta odluka nije iznenadila. Ovom odlukom GENI-I će kao ekonomski najpovoljniji ponuđač u sljedeće dvije godine električnom energijom opskrbljivati 35 ministarstava i ureda državne uprave u Hrvatskoj. Naša ponuda ocijenjena je kao ekonomski najpovoljnija, budući da je iznosila 93 milijuna kuna bez PDVa, odnosno čak 16 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti nabave koja je iznosila 109 milijuna kuna. Na taj način, ponovno smo pokazali kako smo u stanju ponuditi najpovoljnije cijene opskrbe električnom energijom. Važno je istaknuti kako se u ponudi tražilo da dio energije dolazi iz obnovljivih izvora, a mi smo uspjeli osigurati da cjelokupna energija koju ćemo isporučivati bude upravo iz obnovljivih izvora. Vjerujemo kako ćemo ostvarenim uštedama za Vladu RH i kvalitetom usluge opravdati ukazano povjerenje.

Kakvi su Vam planovi vezani uz tržište plina? Planirate li i ovom segmentu ući na hrvatsko tržište?

Zasada ne planiramo ulazak na hrvatsko tržište opskrbe plinom kućanstava. Za plin jednostavno još nije pravi trenutak. Regulativa za plin je kompliciranija nego za struju, potrebno je više vremena kako bismo dobili sve dozvole.

Početkom kolovoza Hrvatska energetska regulatorna agencija nam je izdala dozvolu za obavljanje djelatnosti opskrbe prirodnim plinom, međutim u narednom razdoblju očekuje nas još posla. Trenutačno radimo analize, još uvijek ne možemo znati što će ona u konačnici pokazati međutim na temelju ovoga što sada pokazuje ukoliko uđemo na hrvatsko tržište plina, naša će ponuda biti posebno atraktivna baš za poduzetnike.

Energy Market Forum mjesto je gdje će najvažniji domaći tržišni igrači i neovisni profesionalci raspravljati o problemima hrvatskog energetskog tržišta i mogućim rješenjima tih problema. Izvještaje s panela pratite tijekom današnjeg dana na portalu Poslovni.hr, točnije na ovoj adresi, te u sutranjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika!

Komentirajte prvi

New Report

Close