Važna obavjest HZMO-a: Jedna skupina korisnika neće moći dobiti covid dodatak ako ne dostave dokaz

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2021. u 13:32
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Evo što sve može biti dokaz.

Isplata covid dodatka predviđena je u prosincu no da bi jednokratnu pomoć mogli dobiti i korisnici inozemnih mirovina moraju dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike mirovine s inozemnim elementom, ostvarene u Republici Hrvatskoj, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja – covid dodatka Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje trebaju do 30. studenoga 2021. dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu, piše tportal.

Dokaz može biti: potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u neto iznosu.

Na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu Tiskanicu za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Isplata covid dodatka predviđena je u prosincu 2021. korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu kao i korisnicima kojima je uspostavljena isplata mirovine u RH, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu) te prebivalište u RH, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u RH i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4.000,00 kuna i da nisu zaposleni, poručuju iz HZMO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close