Vatrogasnih 300 milijuna kratko je trajalo

Autor: Jadranka Dozan , 05. veljača 2020. u 22:00
Još jedna opasna fronta za novog ministra/P. MACEK/PIXSELL

Krajem 2019. dospjeli je dug, tvrde, premašio 3,1 milijarde kuna.

Veledrogerije ponovo alarmiraju zbog rastućeg duga bolnica. Krajem 2019. dospjeli je dug a premašio 3,1 milijarde kuna, izračunali su na temelju podataka 42 tvrtke članice u Udruženju trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK-u.

Kao i mnogo puta dosad, Jasminko Herceg, čelnik Medike, poručio je  da je "stanje neodrživo" te da "nastavi li se ova dinamika naplate, neće biti ugroženo samo poslovanje veledrogerija, već i pacijenti jer više nitko ne može garantirati da neće doći do obustave lijekova prema bolničkim sustavima zbog blokade u plaćanjima". 

I prilikom zadnjeg "gašenja požara" rečeno je da usporedno s isplatom dijela bolničkog duga Vlada s veledrogerijama mora nastaviti razgovore o trajnom rješenju, no zasad se ono ne nazire.

Prije samo mjesec i pol, s jedne od posljednjih lanjskih sjednica Vlade potvrđeno je da iz rebalansa proračuna nekolicini državnih bolnica za plaćanje dijela duga ide 97 milijuna te da će koji dan poslije HZZO, koji je u svibnju veledrogerijama uplatio 200 milijuna, za bolničke dugove osigurati dodatnih 200 milijuna.

U Vladi su tada baratali nekoliko stotina milijuna manjim iznosom dospjelog duga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close