Vatrogasci izdali upozorenja za blagdane: Ovo nikako nemojte raditi

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2022. u 13:35
Foto: Pixabay

Ističu i kako je vrijeme grijanja pa treba odgovorno odlagati i pepeo

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) objavila je savjete vatrogasaca prilikom upotrebe božićnih dekoracija. Kažu da se tijekom adventskog razdoblja povećava opasnost od izbijanja požara, no pridržavanjem savjeta vatrogasaca osigurat ćemo mirne i sigurne blagdane, piše Danas.hr.

Govore dalje da požari u ovom razdoblju izbijaju zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija, a osim toga suha božićna drvca, ali i razne plastične dekoracije lako gore pa je važno pridržavati se savjeta vatrogasaca.

Ona se odnose na to da se upaljene svijeće ne smiju ostavljati bez nadzora, božićna rasvjeta koja se koristi mora biti ispravna, a prskalice se ne bi trebale koristiti na božićnom drvcu.

Podsjećaju i da se razdoblje adventa poklapa sa sezonom grijanja pa skreću pozornost i na neodgovorno ponašanje kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja, zaključuju pa pozivaju sve da u slučaju požara kontaktiraju vatrogasce.

Komentirajte prvi

New Report

Close