Vatrogasci iz Špičkovine osnovali prvu energetsku zajednicu

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2023. u 22:00
Foto: PD

Do kraja godine u mjestu u Krapinsko-zagorskoj županiji na krovu vatrogasnog doma instalirat će se sunčana elektrana maksimalne snage oko 64 kWh.

Energetske zajednice tema su o kojoj se već nego vrijeme govori, no primjera iz prakse u Hrvatskoj do sada nije bilo. Špičkovina u Krapinsko-zagorskoj županiji postat će prvo mjesto koje je uspjelo osnovati svoju energetsku zajednicu, a nositelj projekta je lokalno Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) uz pomoć Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske – REGEA.

Do kraja godine bi na krovu vatrogasnog doma trebala biti instalirana sunčana elektrana maksimalne snage oko 64 kWh, a koja će moći pružati energiju svim zainteresiranim građanima koji odluče postati suvlasnici elektrane, u prvom redu pripadnicima DVD-a koji žive na tom području.

Domac

Energetske zajednice potaknut će i gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta na lokalnoj razini što je izrazito važan doprinos.

Još se čeka procvat
Energetske zajednice građana relativno su novi koncept koji je dobio službeno priznanje kroz paket direktiva Čista energija za sve Europljane 2019. godine.Smatraju se jednim od ključnih elemenata za postizanje ciljeva energetske tranzicije EU-a do 2050.

Austrija ima već preko 1700 energetskih zajednica i iako je hrvatski zakonodavni okvir načelno omogućio njihovo pokretanje u našoj zemlji, one još nisu doživjele svoj procvat i istinsko otvaranje energetskog tržišta građanima.

Grad Zabok prepoznao je važnost ovog projekta te će investiciju sufinancirati, time dodatno povećavajući njenu isplativost za lokalnu zajednicu. Kako ističu u Zagorju, energetska politika Zaboka dugi je niz godina usmjerena prema održivom energetskom razvitku gradskog područja baziranom na načelima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i održive gradnje. Stoga su se vrlo rado odazvali pozivu REGEA-e da sudjeluju u projektu SHARE’S kao grad s pilot projektom – Energetska zajednica DVD Špičkovina.

Julije Domac/ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, pojašnjava da su konkretni benefiti smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjenje stakleničkih plinova.

“Uključivanjem građana i malih poduzeća u proizvodnju i distribuciju energije stvaraju se nove poslovne mogućnosti, potiče zapošljavanje i potrošnju na lokalnoj razini. Korištenje vlastitih izvora obnovljive energije smanjit će ovisnost o uvoznoj energiji i smanjiti račune za energiju za građane i tvrtke u Zaboku. Time se poboljšava energetska sigurnost i stabilnost lokalne zajednice.

Osim navedenih benefita, osnivanje prve energetske zajednice u Hrvatskoj poslužiti će i kao model i inspiracija drugim gradovima i zajednicama da slijede sličan pristup održivom energetskom razvoju, što bi dugoročno doprinijelo smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i promicanju energetske tranzicije prema održivijoj budućnosti”, istaknuo je gradonačelnik Hanžek.

1700

energetskih zajednica već je osnovano u Austriji

Uskoro Samobor i Karlovac
Grad Zabok je jedan od tri koji priprema ovakav model dijeljenja energije. Slična priča očekuje se uskoro i u Karlovcu i Samoboru, naravno uz svesrdnu pomoć REGEA-e. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, istaknuo je da su energetske zajednice sjajna prilika za otvaranje energetskog tržišta građanima.

“Svi možemo ili bismo trebali moći biti i proizvođači i potrošači energije. Energetske zajednice najbolje oslikavaju glavne ciljeve Zelenog plana EU, a to je održivo, uključivo i pravedno”, ističe Domac.

Dodaje kako se ovisnost o jednom izvoru energije, poput plina, pokazala iznimno rizičnom i opasnom, takve greške ne bismo trebali ponavljati.

“Energetske zajednice potaknut će i gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta na lokalnoj razini što je izrazito važan doprinos. Energetske zajednice važan su instrument za ostvarenje održive, sigurne i ekonomski prosperitetne energetske budućnosti”, kaže Domac.

Komentirajte prvi

New Report

Close