Varaždinski Čudesni vrtovi među tri najbolja međunarodna projekta

Autor: Agencija VLM , 06. svibanj 2013. u 11:29
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Na natječaj za inovativne projekte pristiglo je 308 prijava iz šest europskih zemalja.

Varaždinska udruga Gredica ima tek godinu dana, ali glas o njoj već se nadaleko čuje. Varaždinski su "gredičari" pioniri urbanog bio-vrtlarstva u Hrvatskoj i primjer su za takve projekte koji su nakon varaždinskih Čudesnih vrtova počeli nicati diljem drugih krajeva Hrvatske. Osim priznanja na domaćem terenu, ovih je dana udruzi stiglo i veliko priznanje na međunarodnom planu. Naime, udruga je dobitnik treće nagrade na međunarodnom natječaju za društveno inovativne projekte, SozialMarie, kojega provodi austrijska zaklada Unruhe Privatstiftung od 2005. godine. Inače, na natječaj je pristiglo čak 308 prijava iz šest europskih zemalja, a u finale je ušlo 36 projekata. Treće mjesto za Gredicu i Čudesne vrtove tim je značajnije.

Entuzijazam

Podsjetimo, prije godinu dana nekoliko entuzijasta i osnivača udruge Gredica došlo je na ideju da na gradskom zemljištu napravi urbani biovrt. Nakon što je Grad Varaždin prepoznao potencijal projekta i udruzi dodijelio zapušteno zemljišta na Sajmištu u Biškupcu počela je priča o zaista Čudesnim vrtovima. U godinu dana vrt je okupio 108 vrtlara, a svakodnevno ih vrtom prođe i mnogo više.

– Nakon početne skepse oko broja mogućih zainteresiranih vrtlara za ovaj naš "mali" projekt, mi u udruzi smo zapravo još lagano šokirani za interesom za vrtovima za koje se lista čekanja ponovo stvara… Usto, nagrada SozialMarie došla je kao potvrda od renomiranih međunarodnih stručnjaka o kvaliteti i društvenoj vrijednosti ovakvog koncepta rada i pristupa ne samo vrtlarstvu nego i odnosu sa ljudima – kazala je predsjednica udruge Gredica, Rusalka Majer istaknuvši da su Čudesni vrtovi – vrtovi zajednice.

Vrtovi zajednice

– U njima se gradi zajednica koja počiva na dobrosusjedskim odnosima, prijateljstvu, pomaganju i brizi za ljude. I to je vjerojatno ono što nam svima fali u ovom sve bržem, otuđenom svijetu – pojasnila je Rusalka u čemu je tajna uspjeha udruge Gredica.

Inače, nagrada SozialMarie za udrugu znači i značajna financijska sredstva od čak 5000 eura. Za što će ih iskoristiti još ne znaju, ali ideja im svakako ne nedostaje.

Veliki planovi

Infrastrukturu na vrtu stalno poboljšavamo, ali ne tako da kupujemo sve gotovo u nekom trgovačkom centru, nego da sami radimo i gradimo ili angažiramo lokalne proizvođače. Najnoviji planovi su nam izgradnja paviljona za druženje, dječjeg igrališta, ali i ograde od bobičastog voća, domaćih voćki i začinskog bilja i cvijeća. U suradnji s jednom srednjom školom gradit ćemo i solarne pumpe – kazali su u udruzi Gredica.

Komentirajte prvi

New Report

Close