Varaždin postaje pionir cirkularne ekonomije

Autor: Darko Bičak , 21. siječanj 2019. u 22:00
Cilj projekta je iskoristiti otpadne materijale iz npr. tekstila, za nove energije/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Projekt Citycircle vrijedan je više od dva milijuna kuna, a nositelj cijeloga posla je Tehničko sveučilište u Košicama u Slovačkoj.

U Hrvatskoj je jedan od gorućih ekoloških, a samim tim i industrijskih problema zbrinjavanje otpadnog tekstila i plastike te bi novi model cirkularne ekonomije koji će zaživjeti u Varaždinu mogao naći primjenu i u čitavoj Hrvatskoj. 

Uspostava hubova
Naime, Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN s partnerima iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, pokreću projekt razvoja kružnoga gospodarstva "Citycircle", ukupne vrijednosti 2,06 milijuna eura koji se iz EU-ovih fondova financira s 85 posto, najavljeno je u ponedjeljak u Varaždinu. Nositelj projekta "Citycircle – čvorišta/akceleratori kružnoga gospodarstva u perifernim urbanim centrima centralne Europe" je Tehničko sveučilište u Košicama. 

Prve aktivnosti u sklopu projekta najavljene su za veljaču, a projekt će se provoditi 36 mjeseci. Objašnjavajući kružno gospodarstvo, ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić rekao je da ono što je nekoj industriji otpad, drugoj može biti sirovina, energent ili reciklirani dio za novi proizvod. "Uspostavit će se hubovi u manjim gradovima ali će biti povezani s većim Sveučilištima. O kružnoj ekonomiji se puno govori, ali primjene u Hrvatskoj gotovo da nema.

 

85 posto

novca za ovaj projekt osigurano je iz fondova Europske unije

Poput kruženja tvari u prirodi gdje je sve obnovljivo, tako se u cirkularnoj ekonomiji nečiji otpad pretvara u sirovinu. U hubovima će se okupiti predstavnici industrije i komunalnih poduzeća te će se pronaći modeli suradnje u kojima će svi ostvariti neki benefit. Kroz projekt će se izraditi lokalna strategija kružne ekonomije za šest gradova i to bi trebala biti podloga da se dođe do međunarodnog povezivanja", kazao je Ernoić. Cilj projekta Citycircle je, dodaje, iskoristiti otpadne materijale koje proizvode industrije za nove energije kao i vodne te solarne resurse. 

Razvoj biznisa
Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok pohvalio se da će Varaždin biti prvi u Hrvatskoj koji će primjenjivati ideje o iskorištavanju otpada iz drugih europskih gradova, a i sam će višak otpada moći slati u neki drugi grad kojemu je taj otpad potreban. "Prvi u Hrvatskoj dobit ćemo strategiju kružne ekonomije financiranu od EU te vlastiti akcelerator koji može postati tvrtka ili istraživački centar i tako postati međunarodno čvorište, koje će nam omogućiti povezivanje s drugim gradovima", kazao je Čehok.

Komentirajte prvi

New Report

Close