‘Varaždin nije pred bankrotom’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2015. u 14:58
Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je u četvrtak da mjera privremene obustave izvršenja gradskog proračuna, koju je donio u utorak, nikako ne znači da je Grad Varaždin pred bankrotom i poručio je da nema mjesta panici.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je u četvrtak da mjera privremene obustave izvršenja gradskog proračuna, koju je donio u utorak, nikako ne znači da je Grad Varaždin pred bankrotom i poručio je da nema mjesta panici.

"Neki mediji su krenuli oštro, s naslovima da je Grad Varaždin pred bankrotom, ali takav naslov može napraviti više štete gradskom proračunu nego da ovakvo stanje ostane do kraja godine. Nema nikakve panike, radi se o mjeri koja je u mom mandatu bila i 2012., a prethodni gradonačelnik to je isto učinio 2007. i 2010. godine. Kada primijetite da se proračun slabije puni imate mogućnost rebalansa ili ovakve mjere kojom usporavate izvršenje proračuna, ne isplaćujete u cijelosti neke obaveze nego nadoknadite kad se likvidnost popravi", rekao je gradonačelnik Varaždina na konferencji za novinare održanoj u povodu medijskih napisa i reagiranja oporbe na mjeru koju je donio.

Dodao je da su predviđanja za ovu godinu bila 7,5 do 8 milijuna kuna manje zbog porezne reforme odnosno oko 700.000 kuna mjesečno, a da je u siječnju prihod od poreza na dohodak i prireza bio manji milijun kuna u odnosu na prošlogodišnji siječanj.

"Prihodi su, dakle, manji za 300.000 kuna od onog što smo očekivali. Ako bi tako ostalo do kraja godine imali bi oko 3,6 milijuna manje u odnosnu na ukupni proračun od 237 milijuna kuna, bez kreditnih zaduženja. Nema mjesta panici. Da objasnim na ovaj način: sedneju se muž i žena v nedelju za ručak i pogledaju v novčanik, veli muž ženi: nemamo hiljadu kuna nego imamo 700 kuna pa one cipele kaj sam si mislil kupiti ovaj mesec, ne bum si kupil sad nego idući mesec", pojasnio je Habuš.

Pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Mirela Ivanković naglasila je da se ove mjere ne odnose na ugovorne i zakonske obaveze, koje se ne mogu smanjiti. "Pojavili su se upiti što će to značiti za vrtiće i škole. Za njih postoji zakonski standard i on se ne može smanjivati, eventualno se mogu smanjivati obaveze iznad ili izvan standarda ili neka investicija", kazala je Ivanković.

Zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić neugodno je iznenađen napisima u medijima da Gradu prijeti bankrotu. "To je zabrinjavajuća poruka nekih stranaka. Grad Varaždin je jedan od rijetkih koji nakon porezne reforme nije povisio komunalnu naknadu, dirao u socijalna davanja ili se odlučio na povećanje prireza zbog pada prihoda. Niti će to učiniti", rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Odlukom gradonačelnika od utorka su na snazi mjere privremene obustave izvršenja varaždinskog gradskog proračuna uvedene zbog nepodmirenih obveza iz 2014. godine, nelikvidnosti te slabijeg priliva sredstava u gradski proračun. Mjere će vrijediti idućih 45 dana. Ako se proračun kroz to vrijeme ne stabilizira, 15 dana prije isteka roka privremene obustave gradonačelnik Goran Habuš će predložiti izmjene i dopune proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close