Varaždin: 300.000 eura za projekte koje su predložili građani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2024. u 19:02
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Grad Varaždin će iz proračuna izdvojiti 300.000 eura za realizaciju projekata koje su predložili građani, a odabrane komunalne projekte u četvrtak je novinarima predstavio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Varaždin treću godinu zaredom provodi projekt participativnog proračuna, u kojem građani aktivno doprinose razvoju grada i poboljšanju kvalitete života.  Kroz javna savjetovanja Varaždinci su uputili 177 prijedloga o uređenju i sanaciju javnih zelenih površina, dječjih igrališta, pješačkih staza i zona, izgradnju zaštitnih ograda i branika…

Marković istaknuo da su 2021. kao nova gradska uprava odmah započeli mini reformu kroz povećanje udjela participacije građana i uveli participativni proračun, ali u početku nisu osigurali novčana sredstva za provedbu predloženih projekata.

Lani su odlučili da će u ovogodišnjem proračunu u tu svrhu izdvojiti 300.000 eura, a gradska uprava je zajedno s pročelnicima pregledala sve prijedloge i odlučila koji od njih najviše doprinose dobrobiti zajednice.

„Sutra ćemo objaviti listu prijedloga na gradskom webu zajedno s odgovorima. Nažalost, neki sugrađani su dobili negativne odgovore jer financijski ne možemo sve pratiti. Prihvatili smo pet projekata koji su za dobrobit šire zajednice i pet pojedinačnih manjeg opsega”, pojasnio je Marković napomenuvši da su od 177 prijedloga neki već odrađeni.

Grad Varaždin na taj način željeli potaknuti sugrađane na suradnju s gradskom upravom i pokazati im da svojim prijedlozima mogu utjecati na razvoj zajednice, a Marković ocjenjuje kako odaziv građana i veliki broj prijedloga pokazuju da su na dobrom putu.

Komentirajte prvi

New Report

Close