Vapaj vinara se čuo, hitne mjere teške 43 mil. kn već u javnoj raspravi

Autor: Marija Brnić , 07. lipanj 2020. u 22:00
Dvije nove potpore namijenjene su kriznoj destilaciji vina, ali i skladištenju/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Ukupna predviđena otkupna kvota je 6,5 milijuna l vina, koje će se destilirati u alkohol za industrijsku proizvodnju.

Zahtjevi proizvođača vina za hitnom pomoći države urodili su plodom – Ministarstvo poljoprivrede po hitnom postupku provodi javnu raspravu o interventnim mjerama za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na prodaju vina.
Mjere se namjerava uklopiti u postojeći Nacionalni program pomoći sektor vina za razdoblje od 2019. do 2023., a proizvođačima pogođenima padom potražnje omogućit će se dvije nove potpore – za kriznu destilaciju vina, za koje će biti osigurano ukupno 38,4 milijuna kuna, te za krizno skladištenje vina od ukupno 5 milijuna.
Za destilaciju će moći prijavljivati do 30% zaliha utvrđenih u Vinogradskom registru 31. srpnja 2019., a najveći pojedinačan iznos potpore je 7,9 mil. kuna, uz potvrdu da je vinar predviđenu količinu prodao i isporučio odobrenom destileru.
Ukupna predviđena otkupna kvota je 6,5 milijuna l vina, koje će se destilirati u alkohol za industrijsku proizvodnju, a osim vinara, mjerom će biti obuhvaćene i destilerije, koje će moći povući 3,3 milijuna kuna. Model pomoći za destilaciju primjenjuju Španjolska, Italija i Francuska, no naši su proizvođači tijekom razgovora s Ministarstvom iskazali interes i za krizno skladištenje.
Kako bi im pomogla da određene količine ne stavljaju u prodaju i time očuvaju tržište od poremećaja, država će im pokriti trošak prinudnog 90-dnevnog skladištenja do ukupno 2,78 milijuna l, a pojedinačno vinar će moći prijaviti do 30% količine proizvoda, a minimalna količina ne može biti ispod 5000 l.
Za tu mjeru naročito se zanimaju istarski vinari. No, tijekom pregovora s Ministarstvom, stavovi samih proizvođača su se mijenjali oko sklonosti prema ovim mjerama, tako da će se tek po očitovanjima strukovnih organizacija pri HGK i samih vinara u javnoj raspravi koja završava danas čuti jesu li i zadovoljni prijedlogom.

Komentirajte prvi

New Report

Close