Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Vapaj poslodavca: Dajem plaću do 8600 kuna, smještaj i hranu ali radnike ne mogu naći

Autor: Poslovni.hr
05. travanj 2017. u 09:31
Podijeli članak —
Foto: Thinkstock

Manjak radne snage muči i zagrebačke ugostitelje.

Dajem plaće šankerima i kuharima od 5100 do 8600 kuna, smještaj, hranu i svejedno ih ne mogu naći. Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Otišli su u Njemačku. Ako se tako nastavi, odnijet će nas vrag. A dogodine će biti još gore – ogorčen je stonski ugostitelj Jozo Barović. Ugostiteljima na kontinentu nije ništa bolje. Štoviše, za razliku od svojih jadranskih kolega, nemaju ni nadu da će im skora sezona pokriti rastuće troškove i PDV presiju od maksimalnih 25 posto, piše Večernji list.

Dajem plaće šankerima i kuharima od 5100 do 8600 kuna, smještaj, hranu i svejedno ih ne mogu naći. Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika.

Otišli su u Njemačku. Ako se tako nastavi, odnijet će nas vrag. A dogodine će biti još gore – ogorčen je stonski ugostitelj Jozo Barović. Ugostiteljima na kontinentu nije ništa bolje. Štoviše, za razliku od svojih jadranskih kolega, nemaju ni nadu da će im skora sezona pokriti rastuće troškove i PDV presiju od maksimalnih 25 posto, piše Večernji list.

– Restorani se zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj županiji. Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu.

Recimo, tvrtka s godišnjim bruto prometom od oko dva milijuna kuna, sad samo na PDV daje 250.000 kuna više nego prije dizanja tog poreza. S ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti. Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna.

I još je bliže kući nego da se zaposlio u Zagrebu – kaže čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš. Manjak radne snage muči i zagrebačke ugostitelje. Recimo, ugostiteljsko poduzeće koje je još lani zapošljavalo 110 ljudi, sad je spalo na samo pedesetak zaposlenih.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Autor: Poslovni.hr
05. travanj 2017. u 09:31
Podijeli članak —
Komentari (4)
Pogledajte sve

Ajde ti nn100 ne trabunjaj gluposti molim te, ali molim te nemoj.

kakvih 18000 kn, možda brutto place, po tome i ja u zg imam novaca da ne znam gdje bi s njim,

k tome jos ovaj plati stan i ostalo. on ima srece ako dobi na ruke 1300 e

nemoj pricati ako ne znas.

Školovao sam se vani, radio jako dobre poslove, gdje su place po pricama puno vise ali vjeruj mi da nisu.

kvalitetan kuhar ide od 10 -15 tisuća kuna netto…pa kad to stavi u oglas onda može pričat bajke

pa nije to tak loše.. da sam mlad, a još bolje student..

Laže.

8600kn bruto nudi. I ono kaj se podrazumijeva. to je za cca 210-220 sata na mjesec sa vikendima i blagdanima. i neki troškovi. ispadne 5500kn neto

“a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna.”
još jadnija laž. U Austriji dobije oko 18000-19000 kuna

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close