Valamar zbog porezne politike odustaje od investicije!

Autor: Marija Crnjak , 05. rujan 2017. u 15:19
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Valamar Riviera u ovoj godini je najveći investitor u turizam s 900 mil. kuna ulaganja, a predsjednik uprave Željko Kukurin u razgovoru za Poslovni dnevnik kritizirao je poreznu politiku države koja demotivira ulagače.

Valamar Riviera, po prihodu najjača turistička kompanija u Hrvatskoj, objavila je danas da odgađa investicije u Valamar Pinia Family Suites u Poreču planirane za 2018. godinu, i to radi neizvjesne fiskalne politike za investiture u turizam te izazova u pripremi potrebne tehničke dokumentacije.

>> "Hrvatska država ima najlošije uvjete za ulaganje u turizam na cijelom Mediteranu"

Kako stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, društvo je odgodilo ulaganje u Valamar Pinia Family Suites, a konačnu odluku o investicijama za 2018. godinu Društvo će donijeti krajem studenog 2017. godine. 

Inače, radi se o kompaniji koja je u ovoj godini najveći investitor u turizam s 900 milijuna kuna ulaganja, uloženih najvećim dijelom u izgradnju dva ljetovališta u Rapcu. U sljedećoj godini kompanija je planirala ulaganja na razini od oko 700 milijuna kuna, najavio je u lipnju predsjednik uprave Željko Kukurin, no u razgovoru za Poslovni dnevnik početkom kolovoza još jednom je kritizirao poreznu politiku države koja demotivira ulagače.

"Većina investicija u turizam u Hrvatskoj odnosi se na projekte domaćih poduzeća u podizanje kvalitete smještaja, dok greenfield investicija i stranih ulaganja gotovo da i nema. Trenutni rast ulaganja u hrvatskom turizmu pod utjecajem je globalnih kretanja: usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije i niskih kamatnih stopa. Hrvatska ima priliku turizam repozicionirati prema onom više kvalitete koji potiče zapošljavanje i rast ukupnog hrvatskog gospodarstva.

Međutim, politika države prema organiziranom turizmu u proteklom periodu nije poticajna. Naša se industrija trenutno suočava s najlošijim uvjetima za ulaganje na Mediteranu. Uvjeti su obilježenim najvišom stopom PDV-a na turizam, neriješenim pitanjem turističkog zemljišta, novim opterećenjima koja proizlaze iz poreza na nekretnine i općenito vrlo čestim i naglim promjenama pravila igre, često u suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma.

Sve te okolnosti mogu dodatno smanjiti konkurentnost i stvoriti osjećaj nesigurnosti kod investitora pa samim tim i ograničiti potencijal turističkog sektora za daljnja ulaganja", izjavio je Kukurin koji danas nije želio dodatno komentirati najnoviju odluku o stopiranju ulaganja u Poreču.  

Komentari (9)
Pogledajte sve

Pazite Marića, lik opet ima amneziju
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/maric-ostro-reagirao-na-odgodu-investicije-u-porecu-investitorima-iz-valamar-riviere-porucio-objasnite-koje-su-to-tocno-fiskalne-neizvjesnosti/6526852/

Njemu se treba investitor objašnjavati koliko je oporezivan, dobro došli u svijet luđaka!!!

pa ti stvarno misliš da bi ja pratio ovaj forum da nemam dionice?!

problem našeg turizma je u tome što bi svi u 3,4 mjeseca koliko traje sezona zaradili da ostalih 8 mjeseci mogu ležati i uživati.neka si ti naši hoteli smisle kako privući goste i u ostatku godine pa će bolje poslovati a ako ne znaju raditi neka hotele prodaju nekome tko zna.i domaći ljudi sa mora ne žive samo od turizma nego se kada prođe sezona vataju mreže i motike pa na more,maslenik,vinograd itd.

Blackstone zašto ne investirate i kupite dionice Valamara na ZSE
i lijepo zarađujete, za život, za mirovinu, za svoj luksuz nebitno.

Zalažete se za veći porez, a to nije ok i još vas dešperacija uništava

New Report

Close