Valamar će naplatiti 11,4 milijuna kuna iz bankovnog jamstva

Autor: Suzana Varošanec , 22. ožujak 2010. u 22:00

PGM Ragusa i Glavice još nisu pokrenule najavljenu arbitražu pri HGK

Tihomir Nikolaš, član Uprave Dubrovnik – Babin kuka i Riviere Poreč iz sastava Valamar grupe, potvrdio je Poslovnom dnevniku da će Uprava dubrovačke hotelijerske tvrtke sa zadovoljstvom prihvatiti najavljeni arbitražni zahtjev od strane PGM Raguse i njihove tvrtke Glavice za navodno potraživanje u iznosu od 65 milijuna kuna.

Taj je korak sukladan inzistiranju hotela Babin kuk Dubrovnik na pravnom rješenju spora, smatraju u njegovoj Upravi. Nikolaš dodaje da su se njihove sumnje u pokretanje arbitraže dosad obistinile jer, tvrdi, Glavice i PGM Ragusa do danas nisu pokrenuli arbitražni postupak pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iako je predsjednik Uprave PGM još prije mjesec dana u medijima izjavio da su to napravili. Ističe da je tvrtka Dubrovnik-Babin kuk, po ishodu arbitraže, tako utvrđene eventualne obveze spremna platiti u roku od tjedan dana, te može čak deponirati iznos ili dati bankarsku garanciju na cjelokupni iznos spora, pod uvjetom da Glavice to mogu. “Pitanje je što će Glavice i PGM učiniti ako izgube spor na arbitraži i kako misle podmiriti 90 milijuna kuna dugovanja podizvođačima, a 65 milijuna kuna proizlazi iz projekta građevinskih radova na hotelu Valamar Lacroma Resort”, kaže Nikolaš i dodaje da pripremaju naplatu bankarskih garancija od 11,4 milijuna kuna kod Hypo banke kojima su Glavice osigurale da projekt neće imati nedostataka.

Prema njegovoj računici, 130 milijuna kuna od oko 190 milijuna kuna koje je Dubrovnik-Babin kuk isplatio završilo je kod podizvođača na temelju asignacija, dok je 63 milijuna isplaćeno direktno Glavicama. “Po procjeni stručnjaka, od 63 milijuna kuna plaćenih Glavicama, njihov posao i posao podizvođača je mogao stajati najviše 30 milijuna kuna, pa ne znamo gdje je nestalo 30-ak milijuna kuna. Ne bismo sada spekulirali da je učinjeno za pokrivanje starih dugova kao i za isplatu GP Dubrovnika”, kaže Nikolaš i dodaje: “Podizvođači su počeli izravno potraživati od hotela Babin kuk jer su to vjerojatno odvjetnici savjetovali pošto se uvidjelo da od Glavice ništa neće moći naplatiti zbog blokade računa. Tako je naša obveza već preplaćena za 20-ak milijuna kuna.”

Isplata Jambu

I Gabriću dužni 11,25 milijuna eura
Stipe Gabrić Jambo tvrdi da mu PGM još duguje 11,25 milijuna eura za GP Dubrovnik. Marinko Benić, predsjednik Uprave PGM opovrgava mogućnost da je novcem od tog projekta naknadno isplaćen bivši vlasnik o čemu svjedoče porezne inspekcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close