Uz zemljišnu problematiku novi će ministar naslijediti vojsku činovnika

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2016. u 22:01
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Vlada usvojila gospodarski program za državno zemljište iako još nije donesen novi zakon.

Tehnička Vlada RH koju vodi premijer Tihomir Orešković u samoj završnici svog kratkog mandata usvaja odluku za odlukom, brzopotezno u odnosu na ritam viđen kroz proteklih pola godine. Ne zamaraju se uopće postupaju li u pojedinim rješenjima možda politički neprimjereno jer je do izvanrednih parlamentarnih izbora ostalo tek desetak dana.

Na prošlotjednoj sjednici prihvatila je tako Uredbu o vrednovanju gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH iako su mnoge udruge i pojedinci iz poljoprivrednog sektora nakon što je početkom srpnja prijedlog uredbe stavljen na javnu raspravu brojnim argumentiranim primjedbama osporavali ponuđena rješenja i upozoravali kako najprije treba donijeti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu pa tek potom gospodarski program.

Unatoč najavama političke elite iz Mosta o reformiranju naslijeđenog sustava koji otvara prostor za zloporabe, njihov dvojac u Ministarstvu poljoprivrede mjerodavan za zemljišnu problematiku, ministar Davor Romić i njegov pomoćnik Krunoslav Karalić, baš kao i njihovi prethodnici, problem ne rješavaju od glave (zakona) nego od repa, od gospodarskog programa. Zbog prijepora novi zakon i/ili gospodarski program od veljače je zaustavljeno raspolaganje državnim hektarima, zbog čega među poljoprivrednicima vrije golemo nezadovoljstvo. Gotovi investicijski projekti na čekanju su dok zemljište zarasta u korov. Pamteći prošlost, vrlo je izgledno, ne ostane li Romić ministar i u budućem mandatu, njegov nasljednik sa svojom ekipom kreirat će agrarni model opet iznova.

Tko god bude u toj prigodi uz zemljišnu problematiku i rješenje iz aktualnog zakona da je uz dva svjedoka moguće u zakup dobiti državne hektare (s njima i novčane potpore) suočit će se s još jednim teretom, prekobrojnom administracijom. Nju bi, po ocjeni neovisne struke, trebalo prepoloviti.

Naime, na kraju 2006. Ministarstvo poljoprivrede imalo je 752 zaposlenika te u četiri agencije još 659. Zadnji dan srpnja 2016. samo Ministarstvo zapošljavalo je 964 djelatnika, broj agencija više nije 4 nego 7, i one ukupno broje 1579 zaposlenih.

Ova križaljka otkriva da je u promatranom razdoblju broj zaposlenih gotovo udvostručen, uvećan je za 1132 zaposlenika. Posebno je između 2012. i 2015., za bivšeg ministra Tihomira Jakovine, eksplodiralo zapošljavanje u Agenciji za plaćanja, sa 498 na 737 osoba.

To bujanje opravdavalo se uvjetima nametnutim od EU, no je li to baš tako, trebao bi primjenujujući učinkovitiji filtar ispitati budući ministar poljoprivrede. I ne samo u toj agenciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close