Uz potporu EK do 120 sunčanih elektrana za bazne stanice

Autor: Lucija Špiljak , 07. srpanj 2021. u 22:00
Foto: pixabay

A1 Hrvatska kroz LIFE ulazi u investiciju ‘tešku’ 16,2 milijuna kuna.

Ulaganje u zelenu tehnologiju i korištenje obnovljivih izvora radi smanjenja utjecaja na klimu od ranije su u fokusu poslovanja A1 Hrvatska koji je u srijedu predstavio veliki novi projekt LIFE4GREENBROADBAND. Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u elektroničkim komunikacijskim mrežama u Hrvatskoj, kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.

Kako je pojasnio Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, strateški cilj A1 Telekom Austria Grupe je da do 2030. godine bude ugljično neutralna. U A1 Hrvatska potpisali su sporazum s Europskom komisijom o financiranju ugradnje 120 sunčanih elektrana i ugradnje 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Riječ je o investiciji od 16,2 milijuna kuna, od čega se 55% financira iz LIFE programa, namijenjenog financiranju aktivnosti koje se tiču zaštite okoliša, prirode i klime.

“Cijela Europa usmjerena je na ‘zeleno’ pa tako i Hrvatska, ali i A1 Hrvatska, u želji da spriječimo klimatske promjene i posljedice kojima svjedočimo. Pritom imamo i veliku podršku ministarstava”, rekla je Martina Dragičević.

Tomislav Makar dodao je kako je A1 Hrvatska smanjila ugljični otisak za 75% prelaskom na zelenu energiju HEP-ovog ZeIEn programa.

“Ovo je dodatni korak kojim doprinosimo održivom prijelazu prema klimatski neutralnom gospodarstvo do 2050. godine i ostvarenju ciljeva Green Deala EU. Naša odgovornost je pružiti korisnicima pouzdanu i stabilnu najmoderniju gigabitnu mrežu, ali odgovorno i s minimalnim utjecajem na okoliš. Smatramo da je važno iskoristiti sunčevu energiju kako bismo poboljšali efikasnost svega što proizvodimo, a to nisu samo bazne stanice. Zato ne samo na razini Hrvatske i A1, već i grupe u Austriji trošenje energije i CO2 uzimamo jako ozbiljno. Želimo maksimalno proizvoditi električnu energiju primjenom novih tehnologija, u što spada sunčeva energija, vjetar i gorive ćelije”, rekao je Makar.

Optimističan oko projekta je i Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške i pristupne mobilne mreže u A1 Hrvatska, koji je naveo da se A1 Hrvatska od samog početka od 1999. godine bavi energetskom učinkovitosti, od malih koraka do danas velikih projekata. Kako je pojasnio, ugljični dioksid je najzastupljeniji među stakleničkim plinovima, čak 81%, a A1 će, prema njegovim navodima, implementacijom solarnih ploča i free cooling sustava godišnje smanjiti potrošnju s 1,721.560 kWh, što je smanjenje emisije CO2 od 404 tone. Podsjetili su i da je A1 Hrvatska 2011. u suradnji s Končarom predstavila autonomni sustav za napajanje baznih stanica koji se uz sunce i vjetar napajao i vodikovim gorivnim člancima. Dvije godine kasnije su s Ericssonom predstavili PSI sustav čiji je cilj smanjenje potrošnje električne energije na baznim stanicama, a za oba rješenja A1 Hrvatska dobila je svjetsku nagradu za inovativnost u Londonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close