Uz poticaje Fonda, na ceste stiže više od 2.200 novih energetski učinkovitih vozila

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2024. u 15:33

Sredstva su se najviše tražila za osobne električne automobile, odnosno vozila kategorije M1, za koje je iznos poticaja bio do 9.000 eura.

Pristiglih 2.241 zahtjev za sufinanciranje koji su jutros od 9 sati zaprimljeni u prijavnoj aplikaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokazatelj su kako u Hrvatskoj interes za električna vozila konstantno raste. Naime, građani su preko 333 prodajna mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. Prema informacijama s terena sredstva su bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

„Ovakav, nikad izdašniji program sufinanciranja, pozitivno utječe i na bržu dekarbonizaciju prometnog sustava. Na našim cestama uskoro možemo očekivati više od 2.200 novih, energetski učinkovitih vozila. To je osobito važno radi postizanja ciljeva energetske učinkovitosti u prometu, ali i bolje kvalitete zraka u gradovima. S obzirom da danas obilježavamo i Dan planeta Zemlje drago nam je da se određeni broj građana odlučio za korištenje ekološki prihvatljivijih vozila. Naravno, za ovu je godinu to tek početak, jer planiramo nastaviti i sa sufinanciranjem za pravne osobe i javni sektor, s obzirom da su poticaji još uvijek najznačajniji motivator za promjenu postojećeg voznog parka“, najavio je direktor Fonda Luka Balen.

Ovogodišnji poziv je, za razliku od dosadašnjih, bio namijenjen isključivo fizičkim osobama odnosno građanima, koji su se za sufinanciranje prijavljivali putem prodajnih mjesta, ovisno o marki vozila koju su željeli kupiti. Za sufinanciranje od 40% su u ovom programu bila prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije prelazila 50.000 eura. 

Sredstva su se najviše tražila za osobne električne automobile, odnosno vozila kategorije M1, za koje je iznos poticaja bio do 9.000 eura. Zatraženo je sufinanciranje za 1.629 osobnih automobila, od kojih je 1517 električnih, a 112 plug in hibridnih. Među najtraženijim vozilima ističu se vozila marke Tesla te Renault, Hyundai, Opel, Dacia, MG Motor i Citroën koja su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili istim klasama vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem. Za motore i skutere to jest vozila L kategorije građani su mogli dobiti i do 2.500 eura bespovratnih sredstava, za što je interes pokazalo 612 građana. Najveći interes za poticaje bio je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani imaju rok od osam dana da na račun prodajnog mjesta uplate svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda. Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići odluka i ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju vremena do kraja godine za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije, uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close