Uz pomoć EURES-a lakše do posla vani

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2013. u 21:59
I preko HZZ-a do informacija

Ured u četiri hrvatska grada.

I hrvatskim će građanima nakon 1. srpnja pri zapošljavanju u zemljama EU pomagati europska mreža zavoda za zapošljavanje EURES.

Ograničavanje zapošljavanja hrvatskih radnika dosad su uvele Belgija, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija i Španjolska. Deset ih je potvrdilo dosad da neće uvoditi ograničenja (Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva), a ostale još nisu donijele konačnu odluku. Za sve države koje ne uvedu ograničenje na snazi će biti slobodno kretanje i zapošljavanje hrvatskih radnika kojima će na raspolaganju biti usluge EURES-a, mreže europskih javnih službi za zapošljavanje, koja pruža informacije, savjete i pomoć u traženju posla na europskoj razini. EURES okuplja 31 zemlju (članice EU te Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku).

Putem EURES-a mogu se dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima u EU-u oglašenim na javnim zavodima za zapošljavanje te svi zainteresirani mogu oglasiti svoj životopis i pogledati bazu potencijalnih poslodavaca. Trenutno se u bazama EURES-a nalazi 1,3 milijuna radnih mjesta na razini EU, 30.000 poslodavaca te milijun životopisa. Hrvatski će radnici potrebne informacije moći dobiti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), kod EURES savjetnika koji će biti smješteni u područnim uredima HZZ-a u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kao i na web stranicama HZZ-a. Na zaposlene i samozaposlene osobe koje se kreću unutar EU-a primjenjuje se zakonodavstvo samo jedne države članice, i to prema mjestu rada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close