‘Uz političke drame zaboravili smo se usredotočiti na ekonomiju’

Autor: Ante Pavić , 09. travanj 2013. u 10:49
Pomoćnik američkog tajnika za trgovinu Philip Reeker; Photo: Dino Stanin/PIXSELL

«Uz sve svakodnevne političke drame na Balkanu, zaboravili smo se usredotočiti na ekonomiju koja je iznimno bitna za rješavanje svih ostalih problema i život običnih ljudi», kazao pomoćnik američkog tajnika za trgovinu Philip Reeker na trećem Brown forumu koji se održava u Zadru.

«Uz sve svakodnevne političke drame na Balkanu, zaboravili smo se usredotočiti na ekonomiju koja je iznimno bitna za rješavanje svih ostalih problema i život običnih ljudi», kazao pomoćnik američkog tajnika za trgovinu Philip Reeker na trećem Brown forumu koji se održava u Zadru.

Ova ametričko-hrvatska inicijativa okuplja oko 150 poduzetnika iz SAD-a i cijele regije, a Reeker je na otvaranju drugog dana foruma naglasio kako su, prema gledištu američke administracije, euro-atlantske integracije jedini način na koji se cijela regija može stabilizirati politički i ekonomski.

«Svaka od zemalja regije ima svoj put u euro-atlantskim intergacijama i na njima samima je koliko će napredovati», istakao je Reeker. Ponovio je kako je za to potrebno provesti snažne reforme kako bi privukli ulaganja do kojih teško dolaze svih ovih godina.

Prije svega je mislio na pravosudne reforme kao osnovu jer bez transparentnog pravosuđa, ali i predvidljivog poreznog sustava, teško je očekivati pomak po tom pitanju. «Vlada mora biti partner, a ne prepreka privatnim poduzetnicima», kazao je Reeker, koji je dodao kako je SAD zemljama regije u zadnjih 20 godina osigurao oko 7 milijardi dolara pomoći. «Naš cilj, međutim, nije učiniti sve te zemlje ovisnima o nama, nego da ekonomskim razvojem postanu snažni igrači u međunarodnoj trgovini», zaključio je Reeker.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close