Sve nove stambene zgrade morat će imati ovu predinstalaciju na svakom parkirnom mjestu

Autor: Darko Bičak , 12. ožujak 2021. u 07:04
Obveza postavljanja predinstalacija dio je Zakona o gradnji/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Sve nove stambene zgrade morat će imati povučenu predinstalaciju za punjače na svakom parkirnom mjestu u zgradi ili uz nju.

Hrvatska već desetak godina potiče građane na veće korištenje električnih vozila za što izdvaja ozbiljan novac, no unatoč tome udio električnih automobila na našim cestama još je simboličan – od 2,2 milijuna registriranih vozila tek je nešto više od tisuću “na struju”.

Statistika Centra za vozila Hrvatske (CVH) kaže da trenutno imamo 1343 registrirana e-automobila, 1437 električnih motocikala i 164 e-kombija/kamiona.

Priprema terena

Razloga za to je više, od visoke cijene takvih vozila, skromne autonomije pa do relativno lošeg modela poticaja i nedostatka infrastrukture. No, činjenica je da su električna vozila budućnost mobilnosti i svi se slažu da će, osim što se takvim načinom prijevoza mogu ostvariti velike uštede s obzirom na znatno manje cijene goriva i održavanja, električna vozila imati veliku ulogu i u smanjenju emisija štetnih plinova.

To i jest jedan od glavnih ciljeva Europske unije pa u brojnim državama možemo vidjeti kako se potiče kupovina elektrificiranih vozila te izgradnja infrastrukture za njihovo punjenje.

Slično je i u Hrvatskoj. Potencijalni kupci kod nas već godinama mogu dobiti jedan od najizdašnijih poticaja pri kupovini električnih vozila, ali najveća prepreka za velik broj njih je upravo nedostatak infrastrukture.

Prpić

U ovom prijelaznom razdoblju treba napraviti što više priprema za doba koje dolazi.

Diljem Hrvatske postoji značajan broj punionica za e-vozila, ali stanari zgrada još ne mogu   nemaju mogućnost spojiti vlastiti automobil na kućnu utičnicu, a i većina parkirnih mjesta nema potrebnu infrastrukturu za postavljanje punjača.

Stoga je 17. prosinca 2019. donesen novi Zakon o gradnji kojim se predviđa da parkirna mjesta u zgradi i neposredno uz nju moraju imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača, a taj zakon stupio je n a snagu ovog tjedna, u srijedu 10. ožujka. U Članku 21.b Zakona o gradnji stoji:

“Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, a čija namjena ne uključuje stambenu, s više od deset parkirališnih mjesta, postavlja se barem jedno mjesto za punjenje te kanalska infrastruktura, to jest cijevi za električne kabele, za barem jedno od svakih pet parkirališnih mjesta, kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila”.

Dodatno, u Članku 21.c Zakona o gradnji navodi se: “Za nove zgrade i zgrade koje se podvrgavaju značajnoj obnovi, s više od deset parkirališnih mjesta, kada je zgrada stambene namjene, odnosno druge namjene od kojih je jedna stambena, postavlja se kanalska infrastruktura, to jest cijeli za električne kabele, za svako parkirališno mjesto kako bi se u kasnijoj fazi omogućilo postavljanje mjesta za punjenje električnih vozila.“

1343

električna automobila registrirana su na hrvatskom tržištu što je i dalje izuzetno ‘mršav’ udjel

To znači da će sve zgrade čija će lokacijska, odnosno građevinska dozvola, biti zatražena od 10. ožujka ove godine morati imati povučenu predinstalaciju za postavljanje punjača.

Kao što se može iščitati iz zakona, sve nove stambene zgrade će morati imati povučenu predinstalaciju za punjače na svakom parkirnom mjestu koje se nalazi u zgradi ili neposredno uz zgradu, a sve ostale zgrade će morati imati predinstalacije na jednom od svakih pet parkirnih mjesta.

Veliko olakšanje

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug koja okuplja vlasnike e-vozila, smatra da su električna vozila kao mobiteli – najčešće se pune noću kad ih ne koristimo.

“Znamo li da će jednog dana sva vozila biti električna, onda je jasno i da će svako parkirno mjesto i garaža postati mjesto za punjenje. U ovom prijelaznom razdoblju treba napraviti što više priprema za doba koje dolazi, a što je jednostavnije nego povlačenje predinstalacija do svakog parkirnog mjesta dok se zgrada još gradi”, kazao nam je Prpić.

Iz Strujnog kruga ističu da će postavljanje ovakvih predinstalacija na parkirna mjesta novih zgrada uvelike olakšati razvoj infrastrukture za električna vozila, a ujedno će si njihovi budući vozači moći znatno lakše postaviti punjače na pripadajuća parkirna mjesta.

S obzirom na porast prodaje električnih vozila koji se bilježi u Hrvatskoj, ali i još značajniji porast u EU, doba električnih vozila već je tu te je, navode, sada krajnje vrijeme za ozbiljnu pripremu infrastrukture.

“Možemo to usporediti s dobom prije interneta kada stanovi nisu imali predinstalacije za internet pa smo bili svjedoci postavljanja nadžbukne instalacije po ulazima zgrada. Da to izbjegnemo, potrebno je već danas postaviti prazne cijevi na prava mjesta kako bismo sutra imali uredne garaže, a vlasnici parkirnih mjesta svoje punjače“, zaključuje Prpić.

Komentirajte prvi

New Report

Close