Pacijenti više nisu sami: Ono što bi doktor sam radio šest godina može se skratiti na 3 mjeseca

Autor: Lucija Špiljak , 03. prosinac 2020. u 12:59
Predavanja u okviru ZISM-a održavaju se online do 5. prosinca tijekom popodneva/SHUTTERSTOCK

Čelnik CroAI-ja i Mindsmithsa podsjetio na projekt asistenta za sindrom PCOS, za berlinski startup s 12 milijuna korisnika.

Kongres Zagreb International Summer Medicine (ZISM) koji Europska udruga studenata medicine organizira već 20 godina kroz edukativna predavanja i radionice, ove godine održava se u online obliku od 1. do 5. prosinca, a donosi izuzetno zanimljive teme i predavanja.

Ovogodišnja tema je The future of medicine – Artificial intelligence, a bavi se najnovijim dostignućima u primjeni umjetne inteligencije (AI) u medicini, te razvojem AI-ja na razini Europske unije i Hrvatske.

Kongres su otvorili predavanjem pod (filozofskim) nazivom Ahil i kornjača: Prema novom okviru za data i AI u Europi, koje je održao Andrea Renda, član EU Stručne skupine za umjetnu inteligenciju, član savjetodavne skupine za Ekonomske i društvene učinke istraživanja (ESIR) Europske komisije i član STOA Međunarodnog savjetodavnog odbora Europskog parlamenta.

Nakon njega je prvi dan kongresa uslijedilo predavanje Mislava Malenice, osnivača i direktora hrvatskog AI startupa Mindsmiths te predsjednika udruge CroAI (Croatian AI Association), koji je predstavio hvalevrijedan projekt AI asistenta za sindrom policističnih jajnika.

S projektom su počeli prije tri godine, a bio je za berlinski startup koji broji 12 milijuna korisnika mjesečno. Njima su željeli pomoći oko dijagnoze sindroma policističnih jajnika (PCOS) koji se često kasno prepoznaje, a znatno utječe na kvalitetu života.

Već su ranije u Mindsmitshu najavili pilot-projekt Megi, AI asistenta na području zdravstvene njege, a koji se brine o kroničnim pacijenatima koji boluju od visokog tlaka. Hrvatska tvrtka odlučila je metodološki pristupiti zadatku. Stupili su u kontakt s dr. Shruthi Mahalingaiyh sa Sveučilišta u Bostonu, koja je među najboljim stručnjacima u ginekologiji.

“Doktorici sam na prvom sastanku rekao da želimo ‘kopirati’ njezin mozak i znanje. Razvili smo metodologiju i tehnologiju kojom možemo digitalizirati nečije znanje kroz matematički model. Uz to mjerimo i emocionalno stanje i reakciju da bi stručnjaci znali kako pristupiti ljudima. Algoritam može prepoznati nečije zdravstveno stanje u više od 70 posto slučajeva, no važno je i što dalje s tom informacijom, kako je procesuirati”, objasnio je Malenica.

Napravili su AI asistenta na području zdravstvene njege koji će pacijentici postaviti nekoliko pitanja i ako asistent posumnja da ona ima problema s jajnicima, poslat će joj mail s dokumentom koji ona može proći sa svojim ginekologom.

“Moguće je u tri mjeseca pomoću AI asistenta napraviti nešto za što bi inače trebalo šest godina, jer može ranije detektirati pokazatelje kroz praćenje vašeg ciklusa. Napravljen je tako da vrednuje svaku osobu jednako, uzima u obzir da osoba s druge strane može biti zabrinuta i anksiozna.

Pacijenti više nisu sami i što se tiče drugih bolesti, a doktori brže mogu analizirati problem i s pacijentima komunicirati i putem video poziva”, objasnio je Malenica čija je tvrtka Mindsmiths zaslužna i za Andriju, digitalnog asistenta u obliku WhatsApp chatbota na bazi umjetne inteligencije, koji je još u travnju predstavljen kao alat za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Andrija educira ljude i daje relevantne informacije, a zahvaljujući njemu smanjilo se opterećenje na pozivne centre za 25 posto.

Predavanja kongresa su u popodnevnim satima, online se mogu pratiti do 5. prosinca putem Facebooka na događaju ZISM-a, uz teme koje će predstaviti stručnjaci: potencijal korištenja blockchain tehnologije u medicini, robotika u medicini, AI kod snimanja srca, dijabetes i tehnologija, benefiti kod CT-a glave, prezentacije studenata o modernim tehnologijama u nutricionizmu i fitnessu i Hackathon AI Battleground.

Komentirajte prvi

New Report

Close