Uvoz polovnih automobila pada prvi put od ulaska u EU

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2017. u 11:20
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U prva tri mjeseca registrirano je 12.395, a u istom vremenskom razdoblju 2016. registrirano je 13.430 polovnjaka.

Izmjene obračunavanja posebnog poreza na motorna vozila koje su stupile na snagu od Nove godine donijele su promjene. Proizlazi to iz statističkih podataka o registracijama novih i rabljenih automobila iz unosa za prva tri mjeseca. Prvi put nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pao je broj unosa rabljenih automobila u našu državu, piše Večernji list.

U prva tri mjeseca registrirano je 12.395, a u istom vremenskom razdoblju 2016. registrirano je 13.430 polovnjaka. Smanjenje unosa rabljenih izravna je posljedica povećanja trošarina za starija vozila koja su veći zagađivači, a pravu ćemo sliku vidjeti tek nakon nekoliko mjeseci jer su u statistici registracija rabljenih automobila u prvom kvartalu ove godine i mnogi polovnjaci koji su prema starim trošarinama uneseni u Hrvatsku krajem prošle godine. S obzirom na to, u narednim se mjesecima očekuje još veći pad unosa rabljenih automobila.

Tome u prilog govore i iskustva prodavatelja rabljenih automobila koji u ožujku bilježe pad prodaje u odnosu na lanjske godine, bez obzira što je prošli mjesec bio najtopliji u povijesti, a znamo da dolaskom proljeća raste potražnja za automobilima.

Najtraženiji polovni automobil iz unosa i dalje je Volkswagen Golf s 1463 registracije, ispred VW Passata s 631, Renault Meganea s 588, BMW Serije 3 s 559 i Ford Focusa s 430 registracija. Za razliku od rabljenih automobila koji imaju negativan trend, prodaja novih automobila u Hrvatskoj raste. U prva tri mjeseca 2017. godine registrirano je 10.876 novih automobila, što je u odnosu na prva tri mjeseca 2016. (9126) 19,14 posto više.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close