Zašto je Indija bitna Hrvatima

Autor: Darko Bičak , 14. veljača 2014. u 15:44
Tržište od 1,22 milijarde potrošača ima velike potrebe za energijom, strojevima i kemikalijama

Hrvatska već godinama ima vanjskotrgovinski deficit s Indijom jer naš izvoz rijetko prelazi 30-ak milijuna dolara.

Indija je jedna od onih zemalja koje će u narednim godinama i desetljećima za Hrvatsku biti iznimno bitne, a što je zaključeno i nedavno prilikom posjeta Hrvatskoj indijske ministrice vanjskih poslova Preneet Kaur.

 

475mlrd.

dolara vrijedan je Indijski uvoz

Indija je druga najmnogoljudnija zemlja svijeta s 1,22 milijarde stanovnika i s bruto društvenim proizvodom od 4716 milijardi dolara koji postojano raste već godinama. Ekonomisti procjenjuju da će indijski BDP rasti najmanje do 2050. godine, unatoč tome što ta zemlja ima velikih problema s nekontroliranim rastom stanovništva. Indija je prošle godine imala izvoz vrijedan 302 milijarde dolara, a što je lagani pad u odnosu na 2012. kada je on vrijedio 308 milijardi. Istodobno je uvoz porastao s 475,3 milijarde na gotovo 503 milijarde dolara. Zanimljivo je da Indija, usprkos značajnim povijesnim vezama s Velikom Britanijom, ima relativno slabe gospodarske odnose s Europom.

Njihov glavni vanjskotrgovinski partneri su  Kina i zaljevske zemlje. To ne čudi s obzirom da Indija nema značajnijih energetskih rezervi pa je ovisna o arapskoj nafti. Prošle godine je 10,7 posto indijskog uvoza otpadalo na Kinu, a odmah iz nje su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) s 7,8 posto udjela i Saudijska Arabija s 6,8 posto. Švicarska je u uvoznoj bilanci sudjelovala s 6,2 posto, a Sjedinjene Američke Države s 5,1 posto. Slična struktura je i po pitanju izvoza te je 12,9 posto eksporta otpadalo na UAE, a za nijansu manje na SAD. Kina drži pet posto indijskog izvoza, a iza nje su Singapur i Hong Kong. Najznačajniji indijski izvozni proizvodi su petrokemijski produkti, obrađeno drago kamenje, vozila, hrana i odjeća.

 

22mil.

dolara vrijedio je uvoz uljnih pogača za ishranu stoke u prvom polugodištu 2013.

S druge strane, toj zemlji su najpotrebniji sirova nafta, gnojiva, proizvodi od željeza i čelika te kemikalije. Trgovinska suradnja Hrvatske i Indije je relativno skromna, iako je zadnjih godina dosegnula iznos od gotovo 200 milijuna dolara. Kao i s većinom zemalja u svijetu, izuzev nekih država iz regije, i s Indijom imamo ozbiljan vanjskotrgovinski deficit koji je u 2012. iznosio 133,3 milijuna dolara, a za prvih šest mjeseci 2013. gotovo 100 milijuna. Lani smo, u prvom polugodištu, u Indiju izvezli robe u vrijednosti 2,7 milijuna dolara, a uvezli za 101,8 milijun.

 

10,7posto

uvoza Indije otpada na robu i usluge iz Kine, a s Europom trguje minimalno

U strukturi izvoza čak 21,1 posto otpada na električnu opremu za signalizaciju, a isto toliko na strojeve za preradu plastike i gume. Značajni udio imaju još bilje i biljni pripravci te petrokemijski proizvodi. S druge strane, najviše su uvezli uljnih pogača koje služe za ishranu stoke i to za gotovo 22 milijuna dolara ili 21,5 posto ukupnog uvoza iz te zemlje. U višemilijunskom iznosu smo uvozili i kavu, lijekove, karboksilne kiseline, petrokemijske proizvode, željezno, električne aparate, obuću, posteljinu te odjeću.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Indija je bitna jer se ondje nalazi božica sa mnoštvom ruku koja bi u Hrvatskoj mogla postati simbol za političara. Naime, naši kradu kao da imaju 8 ruku.


Nakon Cacica u Rusiji, Vrdoljakovih posjeta US, Josipovica u Qataru i Azerbedjanu, Grciceve love iz EU fondova, ta legendarnih Mesicevih posjeta Kini, novi spasitelj i investitor je Indija.

[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

Nakon Cacica u Rusiji, Vrdoljakovih posjeta US, Josipovica u Qataru i Azerbedjanu, Grciceve love iz EU fondova, ta legendarnih Mesicevih posjeta Kini, novi spasitelj i investitor je Indija.

New Report

Close