Uvode automat za izdavanje lijekova: Raditi će 24 sata dnevno, evo kako će funkcionirati

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2020. u 11:06
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najčešći lijekovi na recept ići će u automat, no ostaje i izravna prodaja te savjetovanje.

U automatizaciju radnih procesa ustanova Ljekarna Varaždinske županije ulaže 1,7 milijuna kuna, pa će objekt u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova. Ugovor su potpisali ravnateljica Ljekarne Zvezdana Petrović i tvrtka Gama Futura iz Zagreba, piše Večernji list.

Automatizirano skladište imat će računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi. Središnja ljekarna u Kolodovorskoj organizira dežurstvo, pa usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

– U praksi to znači da ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja.

Zahvaljujući tome, ljekarnik će, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. Korisnici usluga će istovremeno moći brže ostvariti uslugu – kaže ravnateljica Petrović. Najčešći lijekovi na recept ići će u automat, no ostaje i izravna prodaja te savjetovanje.

– I dok je u Europi takav koncept u ljekarnama već uobičajen, u Hrvatskoj je automatizirano skladište dosad uvedeno samo u jednoj privatnoj ljekarni u Slavoniji – napominju u Varaždinskoj županiji. Završetak radova se očekuje početkom sljedeće godine, najavio je zamjenik župana Robert Vugrin.

Komentirajte prvi

New Report

Close