Uvezli 88% više smrznute piletine

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 18. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Iako je uvoz mesa peradi smanjen, smrznuti i pečeni proizvodi preplavili su tržište.

Proizvođači mesa peradi prošle su godine ostvarili ukupnu bruto proizvodnju od 85.889 tona, što je tri posto više nego godinu dana ranije, a osam posto više nego 2012. godine.

“U 2017. proizvodnja jednodnevnih pilića za tov bila je na razini 2016., a jednodnevnih purića povećana za 6%. Na temelju ukupne bilance utovljenih pilića i pura te prosječne težine trupova svih kategorija peradi ukupna proizvodnja mesa peradi u 2017. bila je veća za oko 2 posto u odnosu na 2016. a iznosila je oko 84.000 tona”, objašnjava Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. Iako je, napominje, uvoz svih vrsta mesa peradi bio 1% manji nego preklani, a izvoz povećan za 5%, uvoz svih mesa peradi od 2012. do lani skočio je sa 17 tisuća na 27.031 t, dok je izvoz rastao manje, s 10 tisuća na 14.608 t. Još je frapantnije da kontinuirano raste uvoz smrznutog i pečenog mesa.

“Nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU kontinuirano raste uvoz smrznutih paniranih i pečenih proizvoda, posebice u prošloj godini kad je taj uvoz povećan za čak 88 posto, a izvoz je povećan za tek 8 posto. Pokrivenost uvoza izvozom smrznutih proizvoda od mesa peradi za 65 posto nadilazi uvoz”, istiletineče Bobetić.

 

19 milijuna

kuna konsolidirana dobit sektora peradarstva u RH lani, uz rast prihoda od 4 posto

S druge strane, potrošnja piletine i puretine, koja uključuje i panirane proizvode, je pala za 3 posto u prošloj godini i procjenjuje se na 23 kilograma po glavi stanovnika. Vrlo je visok uvoz kobasičarskih proizvoda od peradi u količini od blizu 9000 tona, a značajno je povećan izvoz proizvoda. U sektoru proizvodnje mesa peradi i dalje je značajan problem sivo tržište tj. razlika između ukupne proizvodnje utovljenih pilića te registriranog klanja u RH. Siva zona kod klanja pilića u 2017. se procjenjuje na 5 do 6 milijuna komada. Prema podacima DZS-a u 2017. je smanjena proizvodnja jednodnevnih nesilica za oko 5 posto ali im je gotovo udvostručen uvoz, pa je i ukupna bilanca uzgojenih pilenki značajno veća u odnosu na prethodnu godinu, ističe Bobetić.

“Ministarstvo poljoprivrede navodi da se četvrtu godinu zaredom povećavaju kapaciteti za proizvodnju konzumnih jaja kod robnih proizvođača”, kaže Bobetić. Procjenjuje se rast proizvodnje konzumnih jaja u prošloj godini za oko 2 posto, dok je uvoz smanjen za više od 20 posto. Poslovni prihodi cjelokupnog sektora peradarstva u prošloj godini i ostvarena je konsolidirana dobit od oko 19 milijuna kuna s udjelom EBIT-a u poslovnom prihodu od 1,73 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close