Uvedena je povratna naknada za još jednu vrstu ambalaže, a uskoro kreće otkup boca ukinut još 2015.

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2021. u 12:07
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U ovoj godini stupaju na snagu nove odredbe o zbrinjavanju otpada kojima se proširuje obuhvat za otkup ambalaže uz povratnu naknadu od 50 lipa. Početkom godine u sustav otkupa ušla je ambalaža pića volumena 0,2 litre, a sredinom godine kreće otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda.

Prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja ove godine uvedena je povratna naknada za ambalažu pića u jednokratnoj plastičnoj, staklenoj i metalnoj ambalaži od dva decilitra (0,2 l).

Bočice pojedinih pića u ambalaži navedenog volumena i dosad su se otkupljivale, ali to nije bila obveza za proizvođače. Sada sva pića koja se prodaju u bočicama od dva decilitra podliježu odredbi o povratnoj naknadi za ambalažu u iznosu od 0,50 lipa po bočici.

Kao i ostalu povratnu ambalažu, bočice od 0,2 decilitra potrošači mogu predati u reciklažnim dvorištima i prodavaonicama koje su veće od 200 četvornih metara.

No premda je uredba stupila na snagu početkom godine, u prijelaznom razdoblju ne otkupljuju se sve bočice navedenog volumena. Naime još neko vrijeme u opticaju će biti pića u staroj ambalaži stavljena na tržište do 1. siječnja te nemaju istaknutu oznaku ‘povratna naknada od 50 lipa’, objavio je tportal.

Međutim sva nova pakiranja koja ulaze u distribuciju i prodaju nakon 1. siječnja moraju imati oznaku povratne ambalaže.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napominju da se ambalaža od dva decilitra može predati samo ručno, a ne u automatima, kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada.

Sredinom godine trebao bi početi i otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda. Ponovno uvođenje naknade koja je ukinuta 2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close