Usvojen dugoročni plan razvoja Oružanih snaga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 15:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje od 2015. do 2024. godine, koji je Vlada sa sjednice u srijedu uputila u saborsku proceduru, u idućem desetljeću predviđeno je ukupno izdvajanje za vojsku u iznosu od 48 milijardi kuna.

 Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje od 2015. do 2024. godine, koji je Vlada sa sjednice u srijedu uputila u saborsku proceduru, u idućem desetljeću predviđeno je ukupno izdvajanje za vojsku u iznosu od 48 milijardi kuna.

Ministar obrane Ante Kotromanović ističe da je plan usklađen s NATO standardima te donosi projekciju desetogodišnjeg razvoja vojnih sposobnosti i definira resurse.

Za realiciju plana je u idućem desetljeću potrebno izdvojiti najmanje 48 milijardi kuna, a cilj je do 2018. zadržati postojeće finaciranje, rekao je Kotromanović. Godišnji proračun za obranu iznosi 4,3 milijarde kuna.

"Vizija je da na kraju tog razdoblja Oružane snage budu manje, negdje do 15 tisuća djelatnika, puno bolje obučene, opremljene i spremne izvršavati utvrđene misije i zadaće", kazao je ministar i ocijenio da je dokument realan i ostvariv.

Priorotet je opremanje i modernizacija, uz kontinuirano osposobljavanje djelatnika, dodao je. Planom je predviđeno ravnomjerno razvijanje svih grana vojske (kopnena, mornarica i zrakoplovostvo). Naveo je i da će se neperspektivne nekretnine u vlasništvu Ministarstva obrane dati na upravljanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vlada je Ministarstvu obrane dala i suglasnost da na teret državnog poračuna u razdoblju od 2015. do 2018. godine nabavi pet obalnih ophodnih brodova, u ukupnom iznosu nešto manjem od 385,5 milijuna kuna (s PDV-om).

Brodove će graditi Brodosplit – brodogradilište specijalnih objekata, a ministar Kotromanović ističe da su to prvi vojni brodovi koje će neko hrvatsko brodogradilište graditi od 1993. godine. "Tako da je to je važno i za Ministarstvo obrane, a i za hrvatsko gospodarstvo", rekao je.

Vlada je donijela i odluku o prijenosu prava upravljanja stanovima i kućama u vlasništvu države na Ministarstvo branitelja. Riječ je o jednoj kući u Sisku te tri stana u Zagrebu, Karlovcu i Pagu i oni će se nakon ove odluke moći dodijeliti hrvatskim ratnim vojnim invalidima i dati im na otkup, sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, izvijestio je ministar branitelja Predrag Matić.

Vlada je izmijenila Uredbu o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" kojom se točno određuje kojima objektima od posebnog značenja i sjećanja na Domovinski rat i bitku za Vukovar upravlja javna ustanova, a kojima jedinica lokalne samouprave (npr. Hangar "Velepromet").

"S obzirom na specifičnost potrebe upravljanja i održavanja samo dijela objekta Hangar "Velepromet" i Vodotoranj u cilju provedbe programa upoznavanja s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar, ovom Uredbom predviđeno je u tu svrhu sklapanje ugovora o suradnji između Javne ustanove i nositelja prava vlasništva nad navedenim objektima, kojima će se preciznije utvrditi prava i obveze ugovornih strana", rekao je Matić.

Izmjenom je povećan i iznos do kojeg ravnatelj Javne ustanove, odnosno njegovo Upravno vijeće mogu sklapati pravne poslove. Iznosi su povećani sa 100 tisuća na 500 tisuća za ravnatelja, odnosno s 500 tisuća na milijun kuna za Upravno vijeće. Time će se povećati učinkovitost i efikasnost Javne ustanove kao i pojednostavniti sklapanje pravnih poslova, objašnjava Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close