Uštede za gradski proračun: Hrvatski grad dobit će učinkovitu LED javnu rasvjetu

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2017. u 11:23
Foto: Thinkstock

Rasvjetna tijela LED tehnologije ne generiraju toplinu, otporna su na vibracije, smanjuju emisiju štetnih plinova u okoliš te smanjuju svjetlosno zagađenje.

Samoborske ulice i prometnice već će ovog tjedna zasjati novim, učinkovitim sustavom LED javne rasvjete, najavio je u utorak ured samoborskoga gradonačelnika Kreše Beljaka.

Kroz nekoliko faza zamijenit će se sve svjetiljke na samoborskom području, kojih ima preko 8000, a u prvoj fazi mijenja se 1170 svjetiljki. To će ulaganje kroz nekoliko godina donijeti znatne uštede za gradski proračun, ističe se u priopćenju.

Radove na postavljanju novih rasvjetnih tijela izvode djelatnici samoborskog Komunalca, a novi sustav javne rasvjete omogućava značajne uštede u potrošnji električne energije. Nedavno su postavljene solarne autobusne stanice koje omogućavaju punjenje mobitela i tableta te korištenje WI-FI mreže, a osvijetljene su LED rasvjetom, dodaje se.

Osim toga, Samobor je među prvima uložio u tri energetski neovisne pametne klupe koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta. Tu je i punionica za električna vozila, a koristi se i GIS sustav i platforma E-ceste koji će se i dalje razvijati.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Posao dobiva firma iz Gruda 🙂

Da se to napravilo prije 10 godina onda bi bila senzacija, danas je čudno da to već nije napravljeno. Toliko o uštedama i inovacijama Zagreba.

jesu li niže provizije lokalnoj samoupravi na ledice ?

New Report

Close