‘Uštede na parafiskalnim nametima bitno manje od Vladine računice’

Autor: Ana Blašković , 14. svibanj 2020. u 22:00
G. Deranja iz HUP-a očekuje 400 mil. kn ušteda/LUKA STANZL/PIXSELL

Prijedlog HUP-a bio je da se za 20 najvećih nameta pregovara o optimalnom postotnom smanjenju.

Dok Vlada poduzetnicima poručuje da će ih kroz Akcijski plan smanjenja neporeznih i parafiskalnih davanja osloboditi 532 milijuna kuna, oni uzvraćaju: stvarno rasterećenje bit će osjetno manje, najviše oko 400 milijuna kuna.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) napominje da Vladin izračun pretpostavlja jednak broj tvrtki i razinu prihoda što je u ovom trenu neizvjesno procjenjujući da će stvarni učinci provedbe 50 mjera rasterećenja biti za oko 130 milijuna kuna slabiji. P

rimjerice, rasterećenje po članarinama Obrtničkoj i Gospodarskoj komori pretpostavlja određenu dinamiku osnivanja novih tvrtki i obrta u 2021., no podaci portala Fininfo pokazuju da je broj izbrisanih već nadmašio broj novoosnovanih tvrtki. Dodaju i da se neka od davanja koja se smanjuju, poput vodnog doprinosa, plaćaju samo prilikom investicija čija je realizacija vrlo neizvjesna.

Prijedlog HUP-a bio je da se za 20 najvećih nameta pregovara o optimalnom postotnom smanjenju, a da se preostalih 420 ukine ili sreže za 70 posto. U akcijskom lanu od tih 20 ‘najtežih’ smanjeno tek pet: godišnja naknada za uporabu neuparenog radiofrekvencijskog spektra, naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, članarina turističkim zajednicama, naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma te vodni doprinos.

“Određeni oblici neporeznih i fiskalnih davanja nisu hrvatski izuzetak, ali HUP smatra da bi tako prikupljena sredstva trebala bi biti na korist svima s ciljem unapređenja javnih dobara. Međutim, svrhovitost potrošnje prikupljenih sredstava u Hrvatskoj često je nevidljiva i neučinkovita, a u doba krize svaki trošak treba staviti pod povećalo i procijeniti je li i koliko poduzetnicima može biti omča oko vrata”, kaže predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Pulski Tehnomont, na čijem je čelu Deranja, od 3,65 milijuna kuna neporeznih davanja koje inače godišnje plati, po novom će uštedjeti tek oko 7000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close