Ustavni sud: Ostaje zabrana rada nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2024. u 13:06
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ustavni sud u prošlosti tri puta rušio Zakon koji se odnosi na neradnu nedjelju.

“Nismo prihvatili prijedlog za pokretanje postupka vezano uz Zakon o trgovini. Ovo rješenje doneseno je većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, a 4 je najavilo izdvojeno mišljenje”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije na kojoj jer objašnjeno što je Ustavni sud odlučio o ustavnosti Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna.

Reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca. Zadaća je bila utvrditi je li vlada navela cilj. Vlada je kao cilj navela postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života građana, osiguranje i omogućavanje kvalitete i funkcionirala radnika te gospodarski napredak, ustavni sud je to prihvatio kao legitiman cilj. Ovu odluku treba promatrati u kontekstu ovog zakonodavnog rješenja,  kazao je Šeparović. Utvrdili smo da nijedna grupa, trgovci, radnici  niti potrošači, ne trpi prekomjeran teret , naveo je.

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close