Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2024. u 16:22
Foto: Press

Konačan cilj Grada Križevaca je koristiti geotermalnu bušotinu Križevčanka -1 za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini bušotine.

U Križevcima su u tijeku dva projekta iz područja geotermalne energije koji su sufinancirani u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.- 2021. u iznosu od gotovo milijun eura. Riječ je o projektima pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“ i  „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“.

Prije nepuna tri tjedna u geotermalnoj bušotini Križevčanka-1 obavljena su hidrodinamička ispitivanja s ciljem utvrđivanja karakteristika i parametara ležišta potrebnih za eksploataciju.

Naftno-rudarski radovi započeli su mjerenjem statičke temperature i tlaka u ležištu, čime je potvrđen iznimno velik toplinski potencijal obzirom da je na dubini od 1.440 m izmjerena temperatura od čak 90.4 °C. Uslijedilo je hidrodinamičko  ispitivanje ugradnjom pumpe na 300 i 500 m dubine te ispitivanje bušotine na četiri proizvodna uvjeta: 5 l/s, 7.4 l/s, 9.5 l/s te 15 l/s. Pri svim proizvodnim uvjetima dinamički nivo geotermalne vode je bio stabilan što ukazuje na geotermalno ležište povoljnih karakteristika. Najviša zabilježena temperatura na ušću bušotine, prilikom hidrodinamičkog mjerenja, iznosila je 79,5 °C.

Rezultati ispitivanja u potpunosti su potvrdili očekivani geotermalni potencijal na području Grada Križevaca koji prema preliminarnim procjenama ukazuje na mogućnost generiranja 3 MWt  toplinske energije.

Slijedi izrada Elaborata o rezervama geotermalne vode na istražnom prostoru „Križevci“ kojim će se utvrditi granice i rasprostiranje geotermalnog ležišta, kao i utvrditi dinamika pridobivanja i mogućnosti korištenja toplinske energije sadržane u pridobivenoj geotermalnoj vodi.

Konačan cilj Grada Križevaca je koristiti geotermalnu bušotinu Križevčanka -1 za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini bušotine.

Nositelj projekta „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ je Grad Križevci, a partneri Komunalno poduzeće Križevci d.o.o. i islandska tvrtka EFLA hf.

Komentirajte prvi

New Report

Close