Uspije li Kolinda Grabar-Kitarović zasjesti na čelo NATO-a smiješi joj se plaća iz snova

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2021. u 12:56
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Relevantni portal Politico objavio je da se Jensu Stoltenbergu na čelu Sjevernoatlantskog saveza prvi put u 72-godišnjoj povijesti ove međunarodne vojne organizacije traži nasljednica, po mogućnosti iz istočne Europe, te da Grabar Kitarović ima ‘impresivnu biografiju’. Time je priča je nadrasla ‘spekulaciju’ i počelo se o njoj ozbiljno razglabati.

U predsjedničkoj kampanji 2015. godine tadašnja HDZ-ova kandidatkinja nije htjela otkriti kolika joj je bila plaća na funkciji pomoćnice u NATO-u. ‘Još se uvijek držim naputaka NATO-a koji me obvezuju kao bivšu djelatnicu NATO-a kad mi je rečeno da se ti podaci ne iznose u javnost, a plaća je puno manja od 20 tisuća eura’, kazala je Grabar Kitarović na sučeljavanju s Ivom Josipovićem (SDP), a koji je tvrdio da plaće u NATO-u nisu tajna.

Krajem 2016. spekuliralo se da bi bivši britanski premijer David Cameron mogao postati novi glavni tajnik  NATO-a, a list Independent izvijestio je da plaća za tu funkciju iznosi 220.000 funti godišnje (oko 21.000 eura ili 160.000 kuna mjesečno). Prema dokumentu s početka 2020., najviša plaća u NATO-u iznosila je 23.646 eura ili 178.000 kuna, piše tportal.

U studenom 2020. NATO je zatražio od članica više novca za rast plaća svojih djelatnika, sukladno dogovorenoj metodologiji, što su neke saveznice odbile, smatrajući to neprimjerenim u doba pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close