Usluge u prosjeku 15-ak posto skuplje nego lani, ali neke i daleko više

Autor: Jadranka Dozan , 15. lipanj 2023. u 13:14
Dobro poznavanje vlastite putničke osobnosti ili poznavanje osobnosti ljudi koje tvrtka šalje na put omogućit će putnicima ugodnije putovanje i pozitivna iskustva

Cijene usluga u vodenom prijevozu u prvom kvartalu su u prosjeku bile čak 56% više nego u istom lanjskom razdoblju, a u kategoriji Putničkih agencija i organizatora putovanja porasle su 30 posto

Dok ukupna inflacija općenito usporava, već neko vrijeme uz objave podataka o potrošačkim cijenama u pojačajnom fokusu je temeljna inflacija. Uz rast troškova rada, odnosno plaća, na nju nemali utjecaj imaju usluge, posebice one povezane s turizmom. Tako se kod nas posljednjih mjeseci često čuje da je slijedom naznaka dobre sezone izgledno i da će se nastaviti pritisci na rast cijena.

Konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena za svibanj državni statističari objavit će sutra (prema tzv. flash procjeni na mjesečnoj razini porasle su 0,5%, a godišnji rast usporio je ispod osam posto), a danas su objavili tromjesečnu sliku cijena uslužnih djelatnosti za prvi kvartal.

U najkraćem, cijene pružatelja usluga u prosjeku su bile 15,1 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine, dok su u odnosu na prethodni kvartal (listopad-prosinac 2022.) porasle 3,6 posto.

Međutim, raspon rasta cijena po raznim uslužnim djelatnostima prilično je velik, pa su tako na godišnjoj razini najviše, čak 56 posto, porasle one u djelatnosti vodenog prijevoza, a dvostruko veći postotni rast (30,2%) bilježi se i u kategoriji Putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatora) i ostalih rezervacijskih usluga i s njima povezanim djelatnostima. Iznadprosječnih 25 posto godišnjeg rasta bilježi se i u Skladištenju i pratećim djelatnostima u prijevozu.

Nasuprot tome, u odnosu na prvi kvartal prošle godine cijene su u prosjeku pale u Promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta, i to za 7,1 posto, kao i u Informacijskim uslužnim djelatnostima, s padom od 1,9 posto.

Na kvartalnoj razini, pak, rastom cijena prednjačile su Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge, s prosječnim poskupljenjem od 22,7 posto, a za više od petine (21,7%) u prva tri mjeseca ove u odnosu na zadnja tri prošle godine porasle su i cijene u Informacijskim uslužnim djelatnostima. Osjetno više od kvartalnog rasta cijena na razini svih usluga (3,6%) povećane su i cijene pružatelja usluga u djelatnosti čišćenja, s rastom od 8,4 posto. Istodobno, prema DZS-u, u prvom kvartalu usluge su u prosjeku pojeftinile u vodenom prijevozu (za 3,3%), arhitektonskim djelatnostima i inženjerstvu (za 2%) te u skupini djelatnosti objednjenih u kategoriji Promidžbe i istraživanje.

Kako objašnjavaju u DZS-u, podaci su rezultat  cijelog niza statističkih istraživanja kojima se prikupljaju cijene reprezentativnih usluga u promatranim uslužnim djelatnostima, a osimtoga prikupljaju se i podaci o prometu po skupinama tih  usluga koji služe kao ponderi pri izračunu indeksa cijena.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close