Usluga e-Blokade za ovršenike i ovrhovoditelje s važnom ‘ekstenzijom’, i dalje besplatno 

Autor: Suzana Varošanec , 11. kolovoz 2020. u 12:34
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Omogućuju pretraživanja i dohvat većeg skupa podataka iz postupka provedbe ovrhe na novčanim sredstvima te pristup određenoj dokumentaciji iz jednostavnog postupka stečaja potrošača. 

 

Finina usluga e-Blokade u sklopu intenziviranja digitalizacije svojih radnih procesa kao važnu ekstenziju navedene usluge, potencijalno sve učestaliju zbog korištenja od strane građana kako ovršenika, tako i ovrhovoditelja, ali i u funkciji tzv. osobnog stečaja, putem sustava e-Građani od danas pruža dodatne mogućenosti. Novosti se tiču pretraživanja i dohvata većeg skupa podataka iz postupka provedbe ovrhe na novčanim sredstvima. Također, unaprjeđenje usluge odnosi se i na omogućavanje pristupa određenoj dokumentaciji iz jednostavnog postupka stečaja potrošača. 

Prema Fininoj objavi, osim uvida i preuzimanja podataka iz Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje te slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u Fini, građani sad mogu dobiti specifikaciju izvršenja osnova za plaćanje te podatak o redoslijedu osnove za plaćanje i iznosu nepodmirenih obveza evidentiranih prije te osnove za plaćanje. Što se, pak, jednostavnog postupka stečaja potrošača tiče, sad se omogućuje pristup dokumentima iz navedenog sustava, što uključuje Poziv potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, zatim Poziv potrošaču na dostavu adrese za primanje pismena i Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Podsjetimo, zbirni podaci Fine vezani za navedeni sustav za razdoblje od početka njegove primjene, odnosno od 1. siječnja 2019. do 10. kolovoza ove godine pokazuju da je nadležnim općinskim sudovima Fina već poslala ukupno 108.906 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, i to za one potrošače koji su u trenutku podnošenja prijedloga zadovoljavali zakonom propisane uvjete za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Najviše ovih stečajnih prijedloga dobio je Općinski građanski sud u Zagrebu, odnosno njih čak 14.743, a slijede Općinski sud u Splitu (7887) i Općinski sud u Osijeku (6558). 

“Usluga e-Blokade putem sustava e-Građani građanima omogućava uvid i preuzimanje podataka iz sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima ne samo po osnovama za plaćanje kojima su oni ovršenici, nego i po o osnovama za plaćanje po kojima su ovrhovoditelji”, navode iz Fine pojašnjavajući da se to odnosi na Specifikaciju izvršenja osnove za plaćanje, Podatak o redoslijedu osnove za plaćanje i slika osnove za plaćanje, kao i da je njihova usluga za građane besplatna, dok joj se može  pristupiti putem poveznice https://eblokade.fina.hr/BlokPnop-EBlokade, korištenjem vjerodajnice minimalne razine sigurnosti 2 (npr. ePass*). 

Više informacija o usluzi e-Blokade i detaljno pojašnjenje podataka iz Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje građani mogu pronaći ovdje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close