Uskoro struja i toplina iz kogeneracije u Vukovaru

Autor: Branimir Bradarić/VL , 21. kolovoz 2018. u 22:01
Penava i Kurtović na terenu u Gospodarskoj zoni/Branimir Bradarić/VL

Postrojenje će energiju proizvoditi za tržište, sušenje drvne sječke i poduzetnike, a gradi se i poslovna zgrada.

Kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije na biomasu u Vukovarskoj gospodarskoj zoni u funkciju će biti stavljeno u studenom ove godine.

Najavio je to Damir Kurtović, direktor investicija u ENNA grupi, koja posluje u sklopu tvrtke PPD. Predviđena nazivna snaga proizvodnje iznosi 495 kW električne te jedan MW toplinske energije.

"Postrojenje će raditi približno 8000 sati godišnje. Veći dio proizvedene električne energije (93%) plasirat će se u mrežu na osnovu ugovora o otkupu električne energije s HROTE-om dok će se 7% koristiti  za vlastite potrebe i opću potrošnju na objektu kogeneracije. Toplinska energija  (oko 50%) trošit će se na području postrojenja za sušenje drvne sječke dok će se preostali dio plasirati vanjskim potrošačima u Gospodarskoj zoni Vukovar", rekao je Kurtović. 

Kazao je i kako je ova investicija vrijedna 25 milijuna kuna, koliko PPD ulaže i u poslovnu zgradu tvrtke koja se gradi u istoj zoni i koja bi trebala biti završena do kraja listopada ove godine. 

Govoreći o ovom projektu gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je i to dokaz da se može i da ima ljudi koji žele investirati.

"Zadovoljan sam kad vidim da se grade proizvodni objekti u Gospodarskoj zoni, otvaraju tvrtke i zapošljavaju ljudi. Vide se pomaci, a raduje me i što imamo niz novih upita investitora za ulaganje na području Vukovara", rekao je Penava. Kapacitet Gospodarske zone Vukovar je trenutačno popunjen 60-ak posto i u njoj radi tristotinjak ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close