Uskoro stiže povrat poreza: Jedna skupina građana ima najviše razloga za zadovoljstvo

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2021. u 08:34
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ipak, postoje i oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo, pa će poreznoj morati uplatiti razliku

Povrat poreza ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove godine prvi novac sjeda na račune 10. svibnja, samo nekoliko dana prije lokalnih izbora, javlja RTL.

25-godišnja Tea i još 240 tisuća mladih do najviše 30 godina uskoro na svojim računima mogu očekivati povrat preplaćenog poreza na dohodak, kojeg se poreznim izmjenama država odrekla.

“Super je to za mene, ali i ne samo za mene nego i za ostale mlade. To nam je još jedna dodatna plaća. Žao mi je samo što neće dobiti i stariji od 30 godina, ali što je-tu je!”, kaže Tea Nimac iz Zagreba.

Prve isplate kreću 10. svibnja

Onima do 25 godina vratit će se cjelokupni plaćeni porez, a onima između 26 i 30 godina polovica.

“Ako je netko napunio 30 godina u tijeku poreznog razdoblja, on će dobiti razmjerni dio poreza na dohodak koji je plaćao do datuma svoga rođendana”, kaže porezna savjetnica Anja Božina.

“Spremna su rješenja koja će biti odaslana građanima, tako da tu ne bi trebalo i ne smije biti nikakvih iznenađenja. S 3. svibnjem dolaze prva rješenja, prve isplate idu s 10. svibnja”, kaže ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Uzmemo li za primjer prosječnu Hrvatsku plaću od 7000 kuna neto – mladi do 25 godina dobit će oko 11 tisuća kuna. Onima od 26 do 30 godina na račune će sjesti polovica tog iznosa, odnosno nešto više od 5500 kuna.

Ipak, postoje i oni koji su koristili olakšicu na koju nisu imali pravo, pa će poreznoj morati uplatiti razliku.

“To se najčešće događa u situacijama kada radnici rade kod dva poslodavca, dakle ostvaruju tijekom poreznog razdoblja dva dohotka od nesamostalnoga rada”, kaže porezna savjetnica Anja Božina.

Ravnatelj porezne: Ne bih rekao da ima veze s lokalnim izborima

“Ja ne bih rekao da ima veze s lokalnim izborima. Spremniji smo, imamo sve generirano i sljedećih godina povrat možemo očekivati u petom i šestom mjesecu”, kaže ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Slučajno ili ne – na računima oko 240 tisuća mladih tjedan dana prije izbora sjest će oko 700 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

https://www.porezna-uprava.hr/Dokumenti%20vijesti/Porezna%20reforma%204.%20krug%2031%2010%202019.pdf

9. stranica – napomena: temelj godina rođenja, ne datum rođenja

Dok porezna savjetnica i na televiziji veli <span style=”background-color: #ffffff;”>“Ako je netko napunio 30 godina u tijeku poreznog razdoblja, on će dobiti razmjerni dio poreza na dohodak koji je plaćao do datuma svoga rođendana”, kaže porezna savjetnica Anja Božina.

</span>

Mladima stiže dosad neviđeni iznos povrata poreza: Evo kako i gdje izračunati koliko dobivate

 

Porezna reforma – promjene propisa u primjeni od 01.01.2020.

 

<span style=”color: #000000; font-family: ‘helvetica neue’, HelveticaNeue, Helvetica-Neue, Helvetica, Arial, sans-serif; background-color: #ffffff;”>Mladim osobama s godišnjim oporezivim dohotkom do 360.000 kuna smanuje se porez i prirez na dohodak od nesamostalnog rada (plaće) za 100% do 25 godina života te za 50% od 26 do 30 godina života.  Umanjenje se odnosi na cijelu godinu u kojoj osoba navršava određeni broj godina života</span>

 

Sad kome vjerovat i tko je u pravu????

New Report

Close