Uskoro potpisivanje ugovora za Kupare, planirano ulaganje od 100 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/H , 11. veljača 2016. u 16:52
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Plan je u Kuparima u četiri godine uložiti nešto malo manje od 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine

Ministar turizma Anton Kliman najavio je kako će uskoro biti potpisan ugovor za realizaciju projekta Kupari, za koji je prije tri i pol mjeseca prihvaćanja ponuda investitora Avenue ulaganja iz kojeg poručuju da su spremni i da s poslom žele krenuti što prije.

 "Nama je manje bitno hoćemo li ugovor s državom potpisati sedam dana prije ili kasnije, jer smo spremni za početak realizacije tog projekta i želimo krenuti što prije s poslom", kratko je na upit Hine oko tog ugovora telefonski u četvrtak izjavio direktor tvrtke Avenue ulaganja Ivan Paladina.

 Ministar turizma Antona Kliman, pak, poručuje da je "taj ugovor pred potpisivanjam te da vjeruje da će uskoro i biti potpisan, čime će ta zahtjevna investicija krenuti".

 Potpisivanje tog ugovora, koji je, kako se neslužbeno doznaje, manje-više dogovoren, produljilo se i zbog izbora i formiranja nove vlade, a pričekat će još neko vrijeme dok se ne sastane povjerenstvo za taj projekt.

 Bivša Vlada je ponudu Avenue ulaganja za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, vrijednog oko 100 milijuna eura, prihvatila krajem listopada prošle godine, a to je bila i jedina obvezujuća ponuda za taj projekt te je cijenjena kvalitetnom i perspektivnom. Tome je dijelom pridonijelo i partnerstvo koje Avenue ulaganje za taj projekt planira s prestižnim međunarodnim hotelskim lancem Marriott s brendom Ritz-Carlton. 

 Odluka Vlade kojim je pihvaćena ta ponuda odnosi se na tri koncesije koje se daju na 99 godina, i to na osnivanje prava građenja, na zakup hotela Grand i na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na području Brašina.

 Investitor je ponudio 172 tisuće eura godišnje za naknadu za osnivanje prava građenja, 58,5 tisuća eura za godišnji zakup hotela Grand te naknadu za koncesiju na pomorskom dobru od 8,10 kuna po metru (oko 640 tisuća kuna godišnje) kao fiksni dio te još promjenljivi dio naknade za koncesiju na pomorskom dobru od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži.

 Vlada je ujedno bila prihvatila i prijedlog sporazuma između države i općine Župa dubrovačka temeljem kojeg bi ta općina stekla pravo na 25 posto prihoda koje će država ostvarivati od naknade za osnivanje prava građenja i prava služnosti na zemljištu u državnom vlasništvu, kao i dijela prihoda od zakupa hotela Grand.

 "Naš plan je u Kuparima u četiri godine uložiti nešto malo manje od 100 milijuna eura, izgraditi dva hotela s pet zvjezdica s oko 400 smještajnih jedinica i jednu vilu, sve vrlo luksuzne razine. Iako su prema uvjetima natječaja rokovi za dovršetak gradnje i primanje prvih gostiju najdulje u idućih sedam godina, vjerujemo da ćemo to moći obaviti znatno ranije te da će Ritz-Carlton prve goste imati već u sezoni 2020.", najavio je još ranije Paladina.

 Prema poslovnom planu, radovi trebaju početi za otprilike godinu dana, što je, po ocjeni Paladina, kao i svi drugi rokovi, vrlo optimistično, jer prije toga će kao investitor surađivati s lokalnom zajednicom na izradi urbanističko-prostornog plana za tu lokaciju, koji sada ne postoji, a koji mora biti usklađen i s njihovom vizijom i master planovima za Kupare.

 Rokovi će ovisiti i o njima kao investitoru, ali većim dijelom i o javnim institucijama koje će biti uključene, a nakon urbanističko-prostornog plana kreće izrada arhitektonskog i drugih rješenja potrebnih za početak radova, u kojima će sudjelovati hrvatske građevinske i druge tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close