Smijenjeni Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić, Plenković objasnio zašto su morali otići

Autor: Poslovni.hr/H , 17. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a objavljeno je da iz Vlade odlaze potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić. Premijer se javnosti obratio nakon sastanka s koalicijskim partnerima iza 22 sata.

Već se od prije zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

Umjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac na tu bi funkciju dolazi Marko Pavić, sadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, kojega bi na tom mjestu zamijenio šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Tolušića će zamijeniti njegova državna tajnica Marija Vučković. 

Umjesto ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić nova ministrica će biti saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Mario Banožić bit će predložen za novog ministra državne imovine, a dosad  je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministricu vanjskih i europskih poslova zamijenit će veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Potpredsjednici Vlade bit će ministri financija i unutarnjih poslova  Zdravko Marić i Davor Božinović. 

Premijer  je prošli tjedan najavio da da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku.
Nakon sastanka u HDZ-a, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije se obratio novinarima, nego je to učinio nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima, oko 22 sata.

Plenković je istaknuo da su svi podržali prijedloge smjena.

"Uobičajeno je da se krajem treće godine vlade naprave promjene koje će omogućiti da vlada nastavi s programom bez nekih opterećenja", rekao je Plenković. Kaže da nastavlaju raditi na rastu gospodarstva i smanjivanju tenzija.

"Ova rekonstrukcija je veća od onoga što se nagađalo u medijima", dodao je premijer te zahvalio dosadašnjim ministrima na njihovom radu.

Novinari su pitali Plenkovića zbog čega su Tolušić, Murganić i Žalac izgubili njegovo povjerenje.

"Kao mandatar i onaj koji odlučuje, procijenili smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procjenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, potreban jedan bitan zaokret. U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća", rekao je Plenković.

Iz Vlade su nakon sastanka izašli Milorad Pupovac i Ivan Vrdoljak.

Šef HNS-a je rekao da ovime ništa nije završilo nego tek počinje, objavio je N1.

"Zadovljan sam ciljevima koje smo zacrtali, da se skinu tereti s leđa i da se uđe u period kad će se razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu. Dosad najveća rekonstrukcija ijedne vlade u Hrvatskoj bi trebala donijeti da se u društvu razgovara o sadržaju", kaže Vrdoljak.

"Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak izresetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovljna. Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude netko tko je radio sa strankama", rekla je Nada Murganić, dosadašnja ministrica demografije, koja naglašava i da ostavlja dobre temelje svojoj nasljednici.

Tomislav Tolušić rekao je, po izlasku iz zgrade, da je u resoru poljoprivrede napravljeno puno toga, ali da se nada će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica nastaviti isto.

"Politika je umijeće mogućega", kaže Tolušić.

Iz HDZ-a je izašla iz Gabrijela Žalac koja nije dala nikakvu izjavu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

A kaj je sa štetočinom i apsolutno nekompetentnim Kujundžićem?

New Report

Close