Uskoro objava podataka o novčanim prijenosima farmaceutskih kompanija hrvatskim liječnicima

Autor: Poslovni.hr/H , 12. lipanj 2016. u 11:09
FOTO: Thinkstock

To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima.

Najkasnije do 30. lipnja 25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj prvi put će na svojim internetskim strancima objaviti imena liječnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. novčanim prijenosima vrijednosti  u njihovu korist tijekom prošle godine.

To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknada za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima.

Iznosi će biti objavljeni pojedinačno za one liječnike koji su za javnu objavu dali svoj pisani pristanak farmaceutskoj tvrtki s kojom surađuju. Za one koji nisu pristali na to podaci će biti prikazani zbirno, bez otkrivanja identiteta liječnika, ističu u udruzi Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!), koja okuplja 25 proizvođača inovativnih lijekova na hrvatskom tržištu.

Kako u Hrvatskoj ne postoji  model financiranja dodatne izbrazbe liječnika, HZZO je kroz Etički ugovor omogućio farmaceutskim tvrtkama da ulažu u suradnju s liječnicima i podmiruju troškove njihova sudjelovanja na stručnim skupovima.

Temeljem Etičkog ugovora, koji vrlo striktno regulira pravila i uvjete pod kojima je takav prijenos vrijednosti moguć, farmaceutske kompanije već pet godina HZZO-u dostavljaju podatke o tim transferima, a sada će po prvi puta oni postati javno dostupni.

"Ponosni smo što je farmaceutska industrija prva u svijetu koja će javno objaviti podatke o prijenosu vrijednosti, čime želimo postići punu transparentnost odnosa te dodatno unaprijediti suradnju i razmjenu znanja inovativne farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama", kaže predsjednica IF! Tatjana Tomljanović.

Naša je zajednička odgovornost, dodaje Tomljanović, da približimo medicinsku inovaciju bolesnicima i poboljšamo ishode liječenja, za što je potrebna kvalitetna suradnja industrije i zdravstvenih radnika.

Budući da je Inovativna farmaceutska inicijativa članica Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija i udruženja (EFPIA), Hrvatska je jedna od 33 zemlje koja je prema kodeksu te organizacije dužna javno objaviti te podatke.

Iako farmaceutska industrija nastoji ohrabriti liječnike da u što većem broju daju suglasnost za javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti, u udruzi ističu kako taj broj varira od države do države.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Šalu na stranu….situacija u farmaceutskom sektoru -nije dobra. HZZO se odsklizao na 180 dana
neplaćanja, liste lijekova se mijenjaju neprekidno, uglavnom lijekovi pojeftinjuju..
Nema do sada JOŠ NI JEDNE POZITIVNE MJERE ili promjene, kojom bi se
riješio problem NEDOSTATAKA FARMACEUTA…

Nova zgrada fakulteta- se ne gradi…..veći broj studenata u Zagrebu – se ne upisuje / nema dovoljno
stolica na faksu/ …….jedina dobra vijest su nove generacije magistara u Splitu..
Još kad bi se Rijeka i Osijek , osigurale kadrovima…..možda bi Zagreb mogao pokriti
sve potrebe- ali, ovako…………..nije dobro. Veliki troškovi- visoke cijene lijekova…..i usluga…
Magistrica dobije 10.000,00 kuna – samo ako dođe i ušteka svoju karticu u kompjuter……
Kad sve platiš- nema novaca za dobavljače…..i lanac je opet u kolapsu..

KOjim novčanim prijenosima ..???? To će sad izvući opet Farmal i još neke zastarjele podatke…

Farmaceutske kompanije nisu glupe niti naivne, da bi diretno liječnicima uplaćivale novac…
Radije će LIJEČNIK SAM SEBI UPLATITI PUTOVANJE ……a onda će u tom iznosu
dobiti RABAT na fakturi….
ups, i previše sav Vam sad rekla………! Pokušajte s nagradnom igrom-.—
Kako dati bonus partneru- a da to nitko knjigovodstveno ne primjeti……. Ja se odmah uključujem
s odgovorima…….??! pregršt dobrih ideja…..fakat ,.

u politicim je termin za ovu korupciju lobiranje a kako ce se ovo zvati u farmaciji?

New Report

Close