Uskoro nova pješačka i biciklistička zona u centru Zagreba

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2023. u 08:44
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb je pozvao sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup u pješačku zonu.

S ciljem oslobađanja što je više moguće javnog prostora za pješake i bicikliste te poticanja na korištenje javnog prijevoza, Grad Zagreb proširuje pješačke zone u centru i drugim dijelovima grada.

U subotu, paralelno s početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, uspostavit će se nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

U tijeku su pripreme za uspostavu nove regulacije prometa u gradskom središtu.

Novi smjer kretanja Berislavićevom

Mijenja se dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu s pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu na dio južno od Berislavićeve.

Nadalje, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija kojom će se osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa, kažu iz Grada.

Biciklističke staze u Gundulićevoj

U Gundulićevoj ulici na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukida se prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake za smjer sjever pomiču se prema sredini kolnika s čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake (po jedna za svaki smjer).

Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti s nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

Biciklistička infrastruktura na Trgu Republike Hrvatske

Na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske planira se obilježavanje biciklističke infrastrukture kao i na početnom dijela Masarykove do Gundulićeve ulice, na kojem će biti samo jedna prometna traka u smjeru istoka, s obostranim biciklističkim trakama na kolniku.

Grad Zagreb je pozvao sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup u pješačku zonu.

Sve pojedinosti oko uvjeta za ishođenje dozvole za kretanje motornim vozilom po pješačkoj zoni mogu se naći na stranicama Grada Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close