Uskoro e-Obrt i online potvrda o nekažnjavanju

Autor: Marija Brnić , 16. travanj 2015. u 22:00
Ministar uprave Arsen Bauk/ Patrik Macek/PIXSELL

Više od 125 tisuća građana koristilo najmanje jednu od zasad 21 e-usluge.

Projekt e-Građani, koji je u primjeni od ljeta prošle godine, ispunio je očekivanja ministra uprave Arsena Bauka, koji je o radu sustava državne informacijske infrastrukture u 2014. podnio prvo izviješće Vladi. Kroz sustav, u čiju je uspostavu i održavanje utrošeno 10 milijuna kuna, građani su dobili servis kroz koji brže i jednostavnije dolaze do potrebnih podataka.  

Dostupna im je trenutačno 21 usluga, a uz početne poput registra birača, Moj OIB i e-Dnevnik za roditelje uvode se i nove. Uspostavlja se i Portal otvorenih podataka, koji će omogućiti pristup podacima državne uprave za daljnje korištenje. Da je projekt zaživio, Bauk dokazuje podacima da je više od 125 tisuća građana koristilo najmanje jednu e-uslugu, otvoreno je 74 tisuće osobnih korisničkih pretinaca, a zabilježeno je više od 1,7 milijuna prijava na e-usluge.

Sve više se komunicira i preko društvenih mreža, pa se iz Vlade putem Facebook i Twitter računa na dan odgovori na više od 50 upita građana. Bauk najavljuje i nove usluge poput e-Obrta, evidencije dohodaka i primitaka iz Ministarstva financija te pribavljanje uvjerenja o nepostojanju kaznenog progona. "Pored postojećih načina prijave na sustav potičemo i banke da građanima osiguraju korištenje njihovih sustava za prijave na internetsko bankarstvo i za prijave na sustav e-Građani, a priliku su zasad iskoristili HPB i Hrvatska pošta", kaže Bauk.

Komentirajte prvi

New Report

Close