Uskoro dolaze i norveški pacijenti

Autor: Andreja Šantek , 25. srpanj 2013. u 21:59
Nikola Čičak kaže da treba raditi na promociji zdravstva kako bi se privukli strani pacijenti/Žarko Bašić/PIXSELL

Najveća ortopedska bolnica u Hrvatskoj čiji se uspjeh ogleda i u odličnim rezultatima operacija.

Privatna Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion otvorena je 2008. s ciljem da kvalitetom usluge postane vodeća ortopedska bolnica u ovom dijelu Europe.

Ulaganje u rekonstrukciju sadašnje zgrade Akromiona, uz izgradnju potpuno novog operacijskog bloka, nabavku medicinske opreme te ostale vezane troškove iznosilo je 40,5 milijuna kuna. Bolnica je kompletno računalno povezana, uključujući i polikliniku u Zagrebu. "Sa 53 zaposlenih, 1294 operacija u 2012. godini i prihodu koji je u 2012. iznosio 30,3 milijuna kuna, ali i po opsegu kapaciteta i opremljenosti bolesničkih soba, Akromion je najveća ortopedska bolnica u Hrvatskoj", kaže prof. dr. Nikola Čičak, medicinski direktor Akromiona.

Prema opsegu i širini ortopedskih operacijskih zahvata, dodaje, vodeća su ustanova ne samo među privatnim bolnicama u ovom dijelu Europe nego i među državnim bolnicama. U bolnici također rade i dva sveučilišna profesora koji su vodeći stručnjaci u svojim područima u Hrvatskoj. "U pet godina rada u Akromionu je ugrađeno 1114 umjetnih zglobova kuka, koljena i ramena, a nismo imali niti jednu infekciju proteze. Svjetski prosjek se kreće od 0.5 do 1,6 posto infekcija proteza dok je taj postotak u Hrvatskoj još i veći", navodi Čičak. Dodaje da Akromion već djeluje na inozemnom tržištu, a u bolnici se operiraju pacijenti iz Libije, Rusije te susjednih zemalja.  

"Privatne bolnice, pa tako i Akromion, dijele sudbinu većine hrvatskih poduzeća ulaskom u EU. Naše zdravstvo ne privlači pacijente iz zapadnih zemalja zbog svoje prošlosti, a da bi se to ispravilo potreban je rad cijele države na promociji zdravstva iako se na tome ne radi puno", kaže Čičak. No, Akromion će, kaže, visokom kvalitetom usluge i povoljnom cijenom biti konkurentan vodećim ortopedskim bolnicama u Europi. "Upravo smo pred potpisavanjem ugovora s norveškom agencijom koja bi dovodila ortopedske pacijente u Akromion. Iako Norveška nije član EU, ulaskom Hrvatske bitno je olakšan dolazak pacijenta", kaže Čičak dodajući da u ovom trenutku ne planiraju udruživanje s ostalim ustanovama.   

Komentirajte prvi

New Report

Close