Uskoro ćete u mirovinu? Čeka vas dramatičan pad primanja, Hrvatska je ispod europskog prosjeka

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2023. u 09:21
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najbolje uvjete prilikom odlaska u mirovinu imaju stanovnici Luksemburga koji mogu računati na mirovinu u visini 89 posto plaće.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina isplaćena u srpnju iznosila je 414 eura. Kada se stavi u omjer s prosječnom plaćom od 1.133 eura udjel mirovine u plaći iznosi svega 36,5 posto. Drugim riječima, nakon što steknu uvjete za starosnu mirovinu, hrvatski umirovljenici mogu očekivati da će im primanja iznositi tek nešto više od trećine plaće koju su primali, piše tportal.

Zbog toga, prema procjenama Eurostata, gotovo trećini naših sugrađana u mirovini prijeti siromaštvo. U usporedbi s drugim europskim zemljama, udjel mirovine u plaći u Hrvatskoj je među najnižima u Europskoj uniji.

Prema podacima Eurostata, omjer zamjene za mirovine na razini Europske unije iznosi 0,58 odnosno 58 posto plaće. Riječ je o tzv. agregiranom zamjenskom omjeru (the aggregate replacement ratio) koji predstavlja omjer između medijalne individualne bruto mirovine osoba od 65 do 74 godine i medijalne individualne bruto plaće koju su te osobe imale u dobi od 50 do 59 godina.

Prema navedenom pokazatelju, najbolje uvjete prilikom odlaska u mirovinu imaju stanovnici Luksemburga koji mogu računati na mirovinu u visini 89 posto plaće.

Hrvatska se nalazi na začelju u društvu s Bugarskom, Irskom i Litvom, državama u kojima je omjer zamjene ispod 40 posto. Pritom najniži omjer ima Litva u kojoj umirovljenicima prilikom odlaska u mirovinu primanja padaju na samo trećinu dotadašnjih.

Komentirajte prvi

New Report

Close