Uskok: Marija Šola i ostali ilegalno stekli 99 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 08. prosinac 2014. u 22:00
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Optužene se tereti da su kupovali nekretnine kreditima Karlovačke banke bez namjere da ih vrate.

Godinu i pol nakon uhićenja, istraga o kriminalu u Karlovačkoj banci stigla je na sud. Ured za borbu protiv organiziranog kriminala na Županijskom je sudu u Zagrebu podignuo optužnicu protiv bivše čelnice banke Marije Šole, njezinih sinova Sandija, Petra i Tomislava te još pet osoba i tri tvrtke. Tereti ih se da su zajednički pribavili ilegalnu korist od najmanje 99 milijuna kuna uzrokovavši najmanje 72 milijuna kuna štete.

Nekretninski projekti
Uz Šole će se na optuženičkoj klupi naći i bivša članica Uprave Marijana Trpčić Reškovac, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Josip Kovač, poduzetnik Drago Brekalo, kao i bivši šef Dalekovoda Luka Miličić te neurokirurg Josip Paladino. Optužene su tvrtke Opatovina Projekt, Clarus Primus te Vendita. Prema tvrdnjama tužitelja, na čelu operacije stajala je Marija Šola koja je povezala svoje sinove u zajedničko djelovanje "u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku korist". Navedene tvrtke financirali su imovinom banke, odnosno kreditima mimo internih procedura, s namjerom da ih se ne vraća iz poslovanja već da se zatvaraju drugim kreditima tih i drugih tvrtki, a sve iz imovine Kabe.

 

132milijuna

kuna svježeg kapitala unijeli su novi vlasnici u Kabu u 2014.

Dok je Marija Šola usmjeravala poslovanje prema banci kao prokuristica, sin Sandi je odlučivao o kreditima, a Petar i Tomislav pronalazili su zemljišta i dogovarali kupnju. U ime Opatovina projekta novcem banke kupovali su zemljišta u Savskoj Opatovini, u ime Clarus Primusa u poduzetničkoj zoni Mlaka-Rakovec, a na ime Vendite nekretninu u Splitu s namjerom da financiranje prebace na banku. Pritom su Brekalo i Paladino vodili poslovanje Opatovina projekta i Clarus Primusa i potpisivali potrebno. Luka Miličić na štetu Dalekovoda zaključio je posao kojim je omogućeno financiranje jedne od tvrtki. U pronalasku drugih tvrtki kao fiktivnih nositelja kredita pomagali su Trpčić Reškovac i Kovač.

Kaba se oporavlja
Sklapajući djeliće slagalice, Uskok je utvrdio da je Kaba odobrila najmanje 283,5 milijuna kuna rizičnih kredita te da joj je naneseno najmanje 33,3 milijuna kuna štete. Istodobno, šteta HBOR-u iznosi 4,8 milijuna kuna, jednoj tvrtki 29,9 milijuna kuna, a proračunu 4,3 milijuna. Iz Kabe poručuju da je pod novim vlasnicima banka vratila reputaciju i klijente te jača tržišnu poziciju. Ove godine je dokapitalizirana s 132 mil. kuna, a dok je lani zbog HNB-a imala ograničeno kreditiranje, ove su plasmani su porasli dvoznamenkasto, a depoziti 6 posto. "Zahvaljujući racionalizaciji troškova, Kaba nakon duljeg razdoblja bilježi dobit te očekujemo da ćemo 2014. završiti s pozitivno", poručio je čelnik banke Ivan Vrljić. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

“Poslovna inicijativa”, hahahahaha. O bože, kakvih ljudi ima…

Jedna od sinova- Sandi Šola je predsjednik hrvatskog rukometnog saveza a na to mjesto ga je postavio Zoran Gobac.

Meni nije jasno tko je tu tužitelj ,a tko sudac.Da li je to javnost ,javni mediji u službi aktualnih političkih interesa ? Pustimo da nepristrani sud i sudsko vijeće prosude da li se tu radi o kriminalu kakav se imputira ili je to poslovna inicijativa u hrvatskom okruženju,koje u pravilu završavaju ovakvim scenarijem.

treba to potjerati da daju papiriće ispred banke umjesto redomata

New Report

Close