Urušio se zid drevnog hrvatskog dvorca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2022. u 13:20
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Dvorac Golubovec u Donjoj Stubici jedan je od najvrednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja.

U petak je došlo do urušavanja dijela vanjskog zida dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, na kojem su u tijeku radovi na obnovi od potresa, priopćili su u petak iz Krapinsko-zagorske županije.

Zbog jutrošnjeg urušavanja dijela vanjskog zida južne strane glavne zgrade dvorca, obnoviteljski radovi su privremeno obustavljeni.

„U trenutku urušavanja spomenutog dijela zida gradilište je bilo zatvoreno i na njemu nije bilo radnika. Uzroci urušavanja u ovom trenutku nisu poznati”, poručuju iz Krapinsko-zagorske županije.

Nadzor, projektanti i izvođači radova provode detaljan izvid situacije, a detaljnije informacije i uzrok urušavanja bit će poznati po završetku izvida.

Obnova od potresa dvorca Stubički Golubovec počela je u veljači ove godine, a za nju je osigurano 13,2 milijuna kuna.

Naime, Krapinsko-zagorska županija u ožujku 2021. podnijela je prijavu Ministarstvu kulture i medija na javni poziv „Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020.”, a u svibnju 2021. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar prilikom potpisivanja ugovora o izvođenju radova u veljači ove godine, izjavio je kako će konstruktivna i kompletna obnova dvorca biti početak projekta Znanstveno-edukacijsko-zabavnog centra, što je krajnji cilj.

Dvorac Golubovec u Donjoj Stubici jedan je od najvrednijih hrvatskih dvoraca kasnobaroknog razdoblja. Posjeduje visoku arhitektonsku, povijesnu i ambijentalnu vrijednost, zbog kojih je proglašen kulturnim i prirodnim dobrom nacionalnog značenja.

Dvorac je oko 1800., dala izgraditi Regina pl. Domjanić, udana grofica Drašković, no već 1804. njezini nasljednici prodaju ga biskupu Maksimilijanu Vrhovcu koji dvorac obnavlja. Vrhovac kupuje i posjed Donji Golubovec, kuriju s manjim gospodarstvenim zgradama, smještenu u blizini dvorca.

Nakon Drugog svjetskog rata, Golubovec je zadesila sudbina većine hrvatskih dvoraca, kada započinje njegovo propadanje, a zasluga sprječavanja njegove potpune devastacije pripada društvu „Kajkaviana“, koja od 1996. otvara vrata dvorca posjetiteljima. Potporom Ministarstva kulture RH u Stubičkom Golubovcu je 2002. otvorena stalna izložba pod nazivom Kajkaviana croatica.

Dvorac Stubički Golubovec oštećen je u jakom potresu u ožujku 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close