Đuro Đaković razvija s Kongsbergom top od 30 mm

Autor: Darko Bičak , 14. listopad 2012. u 21:59
Kongsbergov top ugrađivati će se na BOV-ove

Nadaju se narudžbama iz čitavog svijeta.

Đuro Đaković grupa razvijat će s norveškim Kongsbergom novu oružnu stanicu za borbeno vozilo (BOV), koja bi se, nakon što prođe sve testove, trebala proizvoditi te montirati u Slavonskom Brodu.

Riječ je, kako su pojasnili u priopćenju, o borbenoj stanici Protector Medium Caliber RWS kalibra 30 milimetara. Ugovorom, koji je vodstvo Đuro Đakovića potpisalo u petak, ta kompanija ulazi u krug odabranih jer takve "topove" proizvode još samo dvije tvrtke na svijetu. Uz Kongsberg, njih još rade izraelski Rafael i Elbit. Budući da Đuro Đaković već proizvodi borbena oklopna vozila po "recepturi" finske Patrije, ugovor s Norvežanima otvara im vrata tržišta s velikim potencijalom.

U Slavonskom Brodu nadaju se da će postati svjetski centar u kojem će budući kupci Patrijinih BOV-ova ugrađivati i Kongsbergovo naoružanje na njih. "Iznimno smo ponosni na ovaj ugovor jer realizacija suradnje s norveškim industrijskim divom omogućuje velik iskorak na svjetsko tržište s inovativnim i visokosofisticiranim proizvodom za kojim postoji velika potražnja", ustvrdio je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga prilikom potpisivanja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close