URIHO proveo projekt za obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom u turizmu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2023. u 16:13
Foto: Unsplash

Podsjećaju i da u njihovom inkluzivnom restoranu Sunce u Zagrebu, gdje je u petak i održana završnica projekta u formi radnog doručka za sudionike, rade osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom imaju svoje mjesto u turizmu i ugostiteljstvu Zagreba, no zasad u tim djelatnostima rade sporadično i kratkotrajno pa je dobrodošla svaka inicijativa i projekt za njihovo snažnije uključivanje u te poslove, istaknuto je u petak na završnici projekta URIHO-a za profesionalni razvoj tih osoba za turizam.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) provodila je u suradnji s nekoliko ugostiteljskih subjekata iz Zagreba u proteklih 18 mjeseci projekt “Program aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za profesionalni razvoj u sektoru turizma i ugostiteljstva”, pridonoseći i time dodatno osnaživanju tih osoba kroz obrazovanje.

Projekt je u potpunosti financiran iz EU fonda s 1,7 milijuna kuna, a suradnici su u Zagrebu bili tvrtka Gastro Gerila s lancem restorana Umami, pivnica i pivovara Medvedgrad te slastičarnica Dolcinotti, u kojima su polaznici učili ‘iz prve ruke’ i teoriju i praksu o kuhanju, odabiru i kvaliteti namirnica, usluživanju gostiju i drugom, a neki su i ostali raditi.

Ukupno je u projektu sudjelovalo 90 osoba s invaliditetom različitih dobi, od oko 20 do 50 godina, za koje je izrađen i individualni plan profesionalnog usmjeravanja, a 15 osoba s invaliditetom osposobljavalo se za poslove u kuhinji kroz “Malu školu kuhanja”, dok su u URIHO-voj ljetnoj školi zapošljavanja 24 osobe s invaliditetom  stjecale znanja vezano za sektor turizma i ugostiteljstva. Imali su osam predavača i mentora, koju su u projektu naučili kako poučavati osobe s invaliditetom.

“Nemamo podatke koliko je točno osoba s invaliditetom zaposleno u zagrebačkom, pa ni u cijelom hrvatskom turizmu, ali je sigurno da i te osobe mogu raditi određene poslove prilagođene njima, pa čak i poslove koje rade i ostali, ali kao da to nije još dovoljno osviješteno u društvu koje još uvijek na te osobe gleda kao na nemoćne, što nije točno”, istaknuli su iz URIHO-a.

Podsjećaju i da u njihovom inkluzivnom restoranu Sunce u Zagrebu, gdje je u petak i održana završnica projekta u formi radnog doručka za sudionike, rade osobe s invaliditetom.

“Prilika je to da sektor turizma i ugostiteljstva prepozna osobe s invaliditetom kao potencijalnu radnu snagu, te da dobiju priliku direktno se predstaviti potencijalnim poslodavcima”, poručila je voditeljica projektnih aktivnosti i rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju Ivana Matoš Buršić.

Komentirajte prvi

New Report

Close