Upravljanje Nexus FGS-ovima dobili su Inspire i Prosperus

Autor: Jadranka Dozan , 26. veljača 2018. u 08:01
U upravljačkom timu većeg fonda i bivši čelnik AZ mirovinskog fonda/Thinkstock

Na natječaje banaka stiglo je sedam, odnosno devet interesenata za upravljanje fondovima.

Dva tzv. fonda za gospodarsku suradnju (FGS) kojima je do sredine siječnja upravljalo društvo Nexus Private Equity Partneri dobila su nove upravitelje.

Nakon što mu je zbog spornih pozajmica Agrokoru Hanfa oduzela upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II, banke su kao privremeni upravitelji fondova provele natječaje koji su privukli sedam, tj. devet interesenata. Banke su nakon konzultacija s ulagateljima potkraj prošlog tjedna i zaključile odabir. Neslužbeno, veći od dva FGS-a ubuduće će voditi Inspire Investments, a ulaganjima manjega, Nexus FGS II (nastalog preuzimanjem Alternative FGS-a), upravljat će Prosperus Invest, već godinama u biznisu s FGS-ovima. 

 

50 posto

tvrtki 'KHA četiri' osnovanoj radi ulaganja u Hotele Plat ima Nexus FGS II

S obzirom na razloge potrage za novim fond-menadžerima i kontroverze oko afere Nexus, na spekulacije o interesnim skupinama bio je osuđen i sam postupak odabira novog upravljačkog društva. Sve u svemu, čini se da su predstavnici ulagatelja željeli čim prije presjeći odabir. Inspire Investments u ovu je utrku ušao s pojačanjima. Matku Bolanči, Krešimiru Kukecu i Marku Bešliću u projektnom timu za Nexus fond pridružio se i bivši čelnik AZ mirovinskog fonda Dinko Novoselec, kao i Hrvoje Habuš, osnivač Adria Value fonda koji je prethodno radio u Agrokoru, Quaestus PE-u i Raiffeisen banci.

Uz ostala ulaganja Nexus FGS-a, ekipa Inspirea će se morati baviti repovima vezanim uz sredstva koja su putem Nexus ulaganja (projektne tvrtke, tzv. SPV-a) bila za ulaganje u Zagreb-Montažu, ali je na kraju 40-ak mil. kuna zaglibilo u Agrokoru. U slučaju Nexus FGS II u pozajmici Agrokoru završio je dio ulaganja tvrtke 'KHA četiri' osnovane radi ulaganja u Hotele Plat.

U njoj Nexus FGS II ima udjel od 50%  (ostatak drže Karisma Resorts Int. i Agrokor), a nakon plaćanja dionica Plata CERP-u, dio naknadnog ulaganja ona je skrenula u pozajmicu Agrokoru. Nexus FGS II još ima manji udjel u J&T banci preostao od ulaganja Alternative fonda u Centar banku. Tako će projekt Hoteli Plat biti glavna preokupacija Prosperus Investa na čelu s Joškom Milišom. Tom se društvu nedavno pridružio i Luka Orešković koji se, uz Henrika Fogha Rasmussena i  Nedjeljka Mihanovića, jesenas spominjao u kontekstu preuzimanja većinskog paketa društva Nexus PE. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Junak na junaka, skretničar do skretničara . ……. i svi sa iskustvom!

Pogledao sam ta pojačanja, jedno bolje od drugog
Kukec – radio u FGS Alternative koji je izgubio licencu
Novoselec – kao AZ fond ulagao, nadzirao i izgubio penzije u Alternative i Nexus
Habuš – Agrokor, Executive director for Strategy and Capital markets, a za tu funkciju znamo da ništa ne zna
http://www.agrokor.hr/en/news/agrokor-launches-e475-million-pik-toggle-loan/

Jedan od najmanje transparentnih postupaka u Hrvatskoj.. Poziv za ponude je bio doslovce “dostavite ponude” bez ikakvih detalja. Sve dogovoreno i unaprijed narihtano.

Ovo je za zatvor i financijski nadzor poslovanja svih odlikaša vezanih uz postupak!

ja sam si mislil da bu kum dinkec nakon vrlo uspješne karijere u hrvatskoj odišel na wall street. ali za portira.

New Report

Close