Uprava Luka Ploče: Fer je cijena 412 kn po dionici

Autor: Suzana Varošanec , 15. srpanj 2019. u 22:00
Intenzivno rade na novom poslovnom planu koji će uzeti u obzir situaciju u Aluminiju/Ivo Čagalj/PIXSELL

Jačanje tvrtke u sklopu nove holding organizacije ne bi donijelo promjene u politici zapošljavanja i kolektivnog progovaranja, kažu u Upravi.

Uskoro će se razjasniti čekaju li i u kojem obujmu Luku Ploče nakon recentnih upravljačkih promjena, i one vlasničkog karaktera, što je mogućnost koja se trenutno nudi dioničarima: sve ovisi o tome kako će se oni koji drže nešto više od 74% dionica te među inima 'mirovinci' odrediti prema ponudi za preuzimanje pojedinačno najvećeg dioničara kompanije Energia naturalis u vlasništvu Pavla Vujnovca. 

Odnosno, onima koji smatraju da je sad pravi trenutak jer je poslovno oportunija prodaja, a to mogu učiniti po cijeni od 412 kuna koliko je ponuditelj ponudio platiti, signifikantno može biti i mišljenje Uprave Luke Ploče u kojem se iznosi da je ponuđena naknada primjerena te odražava fer vrijednost ove dionice.  

Najvažniji detalji
Upravu Luke Ploče od početka godine vodi predsjednik Uprave Hrvoje Livija koji u mišljenju o ponudi za preuzimanje ističe nekoliko bitnih stavki, počevši s time da je ponuditelj u razdoblju od godine dana prije nastanka ove obveze stekao dionice lučke tvrtke samo jednom i to u sklopu transakcije sredinom proteklog ljeta kojom je stekao nešto manje od 25 posto, po cijeni od 412 kn. 

Manji paket dionica koji je donio prevagu u smislu prelaska kontrolnog praga akviziran je početkom godine po cijeni od 368 kuna po dionici.  Kako Uprava navodi, prosječna ponderirana cijena u zadnja tri mjeseca nakon nastavka obveze iznosila je 343,24 kn. Od lipnja 2018. pa do dana kad je za ponuditelja nastala obveza ovom se dionicom tržilo u cjenovnom rasponu između 460 kn i 310 kuna, no tvrde da to znači kako nije bilo ni skokovitih padova ni rasta u cijeni trgovanja. 

Podrška radnika
Usto, navode i da se u tom razdoblju najvećim dijelom kretala ispod ponuđene cijene. U kontekstu sadašnjeg i budućeg poslovanja Uprava još navodi podršku iznesenim namjerama ponuditelja u svezi budućeg poslovanja, a njezinom se mišljenju priklonilo i tamošnje radničko vijeće. Jačanje tvrtke u sklopu nove holding organizacije ne bi donijelo promjene u politici zapošljavanja i kolektivnog progovaranja.     

Ipak, ovu kompaniju čekaju i posve novi izazovi vezani uz slom mostarskog Aluminija s obzirom na činjenicu da je 50% lanjskih prihoda generirano iz suradnje s Aluminijem koji je prestao raditi zbog obustave električne energije. To je bila i jedna od tema na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Nadzornog odbora čiji je predsjednik Pavao Vujnovac.  Nadzornici su tako razmatrali tri izvješća; odnosno ono o polugodišnjem poslovanju, investicijama i poslovanju nakon prestanka rada mostarske tvrtke.  Veće stope prometa kao primarni zadatak na koji je fokusirana nova Uprava daje rezultate, što se pokazuje kroz šestomjesečne pokazatelje, navodi Livaja.

Rast prometa
"Od dolaska nove uprave, početkom ove godine, naš primarni cilj je razvoj Luke, privlačenje novih roba i povećanje tranzita. Mi u ovom trenutku bilježimo porast prometa od 15% za prvih 6 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, a jednako intenzivno nastavljamo i dalje.

Situacija s Aluminijem sigurno je veliki izazov i značajno mijenja naše hodograme. Međutim, pune efekte novonastale situacije znat ćemo kada dovršimo već spomenuti novi poslovni plan", kaže Livaja. Dodaje kako intenzivno rade na novom poslovnom planu koji će uzeti u obzir novonastalu situaciju, a sad ne želi izlaziti s procjenama. Po završetku analize i plana, kaže, prezentirat će planirane rezultate i obavijestiti zainteresiranu javnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close