Uplift akademija+ kao dio rješenja za digitalno zaostajanje javne uprave?

Autor: Mladen Miletić , 15. studeni 2023. u 15:00
Svi moduli programa održavat će se u prostorijama Algebre u Zagrebu, od siječnja do travnja 2024./PD

Mastercard i Algebra nadogradili projekt programom za lokalne dužnosnike u RH.

Poslije tri sezone uspješnog educiranja mikro, malih i srednjih poduzetnika sa znanjima i iskustvima potrebnim za njihovo održivije i prilagodljivije poslovanje, Microsoft je u suradnji s Algebrom odlučio pokrenuti i Uplift akademiju+, edukaciju namijenjenu dužnosnicima i službenicima općina, gradova i županija diljem Hrvatske.

Četvrt stoljeća tradicije
Uplift akademija+ primarno je usmjerena na edukaciju iz područja digitalne transformacije i pismenosti, zelene tranzicije i upravljanja podacima koja mogu unaprijediti javne usluge u lokalnim zajednicama.

Uz ove segmente, program će pokrivati i dodatna područja kao što su umjetna inteligencija, održivi projekti, održive financije i slično, a polaznici će ovladati praktičnim vještinama čime će izravno doprinijeti rastu svojih lokalnih zajednica.

44.

mjesto zauzela je Hrvatska u posljednjoj UN-ovoj statistici razvoja e-javne uprave

Inače, je prema podacima za 2022. godinu iz statistike UN-ova Odjela za gospodarske i društvene djelatnosti (UN DESA), od 193 analizirane države po pitanju razvoja e-javne uprave Hrvatska na 44. mjestu.

Posebno je pritom zabrinjavajuće što je prema tim podacima ispred RH bio cijeli niz zemalja od kojih se možda i ne bi očekivalo da su po digitalizaciji javne uprave ispred nas – nije niz zemalja za koje smo vjerovali da su po digitalizaciji javne uprave iza nas poput Kazahstana, Cipra ili Saudijske Arabije. Stoga Uplift akademija+ može biti jedan od koraka u smjeru rješavanja tog hrvatskog problema.

Svi moduli programa održavat će se u prostorijama Algebre u Zagrebu, od siječnja do travnja 2024., a osim edukacija, Akademija će uključivati i izvannastavna druženja s ciljem razmjene kontakata i umrežavanja među polaznicima.

“Visoko učilište Algebra već 25 godina aktivno promišlja mogućnosti primjene digitalnih tehnologija u raznim aspektima društva. Upravo na tim iskustvima izradili smo program edukacije usmjeren na to da praktično pokaže i pojasni digitalne mogućnosti za razvoj javnih usluga u lokalnim zajednicama, koje pripremaju vizije razvoja, a koje pak moraju uključiti i razvoj digitalnih usluga za poduzetnike i građane u sredinama u kojima žive i djeluju.

Digitalna ekonomija ima snažno uporište u podacima koji se prikupljaju i obrađuju te otvara mogućnost za niz unapređenja koja u konačnici donose efikasnije, transparentnije i svrsishodnije usluge”, ističe Leo Mršić iz Algebre.

Kariž

U svijetu gdje se tehnologija brzo mijenja, stalno usavršavanje znanja postaje ključno. Naša misija je osposobiti dužnosnike da budu na čelu tih promjena.

Proširenje ciljane publike
“Naziv Uplift akademija+ u kontekstu edukacije za lokalne i regionalne dužnosnike i službenike simbolički odražava širenje utjecaja i dometa našeg originalnog projekta Uplift. Dok je Uplift akademija usredotočena na edukaciju mikro, malih i srednjih poduzetnika, primarno u sektorima turizma i ugostiteljstva, Uplift akademija+ predstavlja proširenje ciljane publike na one koji su u poziciji oblikovati uvjete u kojima poduzetnici posluju, odnosno na dužnosnike i službenike”, ističe Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

“U svijetu gdje se tehnologija brzo mijenja, stalno usavršavanje znanja postaje ključno. Naša misija je osposobiti dužnosnike da budu na čelu tih promjena, pretvarajući inovacije u stvarne, opipljive rezultate za svoje zajednice”, ističe
Kariž.

Komentirajte prvi

New Report

Close